Бременност

Здравословни напитки за бременни

Кокосова вода и сок от череши

13.09.2014г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Здравословното хранене по време на бременност осигурява важни витамини и минерали за здравето на майката и бебето. Но към него не бива да забравяме да държим сметка и за полезните напитки, които помагат да намалите сутрешното гадене и да засилите имунитета.

Споделяме някои от тях, които е добре да направите част от вашия режим.

Зелен чай

Пиенето на зелен чай по време на бременност почти винаги е тема за дебат от страна на специалистите. Но когато се приема в умерени количества е напълно здравословен. Той ще достави на организма ви незаменими антиоксиданти, ще намали стреса и ще подобри цялостното ви здравословно състояние. Въпреки това не забравяйте, че не е подходящ за консумация преди сън.

Сок от череши

Черешовият сок е една от най-добрите напитки за бременните. Той помага да имате хубав сън, а също така намалява и болезнените крампи в краката, които най-често се проявяват нощно време.

Кокосова вода

Кокосовата вода е напитка с приятен и освежаващ вкус, но и с високо съдържание на електролити, хлориди, калий и магнезий, диетични фибри, манган, калций, рибофлавин и витамин C.

Спомага за предотвратяване на дехидратация, а също така облекчава умората. Има някои доказателства за това, че редовната й консумация засилва имунитета и бъбречната функция, а някои майки споделят, че облекчава сутрешното гадене, запека и стомашните киселини.

Мляко

Нискомасленото мляко е подходяща напитка, когато искате да утолите жаждата си, но и ще осигури на вас и растящото бебе изобилие от протеини, витамин B12 и витамин D.

Когато организмът ви получава достатъчно количество калций, това спомага за отделянето на серотонин, което от друга страна ще ви поддържа спокойни и отпуснати. Избягвайте консумацията на непастьоризирано мляко!

Напитка с авокадо

Авокадото е един от най-полезните плодове за бременните жени. Богато е на здравословни мазнини и спомага за поддържането на кръвното налягане в норма, както и за регулирането на хормоните на стреса. Сложете в блендер прясно мляко, авокадо и мед и разбъркайте добре, а след това се насладете на вкуса на тази приятна напитка.

Свързани статии

Портокалов сок

Портокаловият сок, който бременните консумират е препоръчително да бъде прясно приготвен. Портокалите са богати на витамин С, който подобрява имунитета и ще ви направи устойчиви срещу настинки и грип. Витамин С играе важна роля в процеса на детоксикация на тялото.

Билкови чайове

Билковите чайове са чудесна алтернатива на кафе напитките. Някои от тях могат да помогнат да намалите и сутрешното гадене и храносмилателните проблеми, като чай от мента и джинджифил. Вечер преди сън може да изпивате по една чаша чай от лайка с малко мед. Това ще ви осигури спокоен сън.

Имайте предвид, че някои билки не се препоръчват за консумация от бременни жени, затова е добре да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Коментирай
Свободно време