Бременност

Важни хранителни елементи през бременността

Фолиева киселина и йод

11.02.2015г. / 14 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

По време на бременност майката и развиващото се бебе се нуждаят от важни хранителни елементи. Почти всяка бременна приема допълнително хранителни добавки, но кои са от съществено значение и не бива да допускаме дефицит? Вижте следващите редове.

Желязо

Бременността може да изчерпа запасите от желязо в организма на майката. Ето защо е важно да се създаде подходящ прием, тъй като дефицитът на желязо в ранна бременност е свързан с преждевременно раждане и ниско тегло на бебето при раждането.

Една бременна средно се нуждае от 22 mg дневно, но някои жени се нуждаят от 27 mg на ден или повече. Организмът ни усвоява желязото по-добре от животински храни в сравнение с растителни източници.

Едни от най-добрите източници на желязо са пилешкото, рибата, червените меса, зелените листни зеленчуци, бобовите растения. Важно е в диетата ви да има храни и напитки достатъчно богати и на витамин С, тъй като този витамин помага на тялото по-добре да усвои желязото.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е витамин от групата В, която е необходима за правилния растеж и развитие на плода. Адекватният й прием помага за предотвратяване на вродени дефекти на бебето, като спина бифида. Тук може да видите храни, които са изключително богати на фолиева киселина.


Йод

Йодът също е важен елемент за здравето на бременната. В много малки количества той е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза, която регулира телесната температура, скоростта на метаболизма, зачеването, растежа, производството на кръвни клетки и нервите, мускулната функция и други.

Дефицитът на йод може да повлияе на развитието на двигателните умения и слуха на бебето. Добри източници на йод са рибите, морските дарове, млякото, червеното цвекло, лук, орехи, мед, сини сливи и други.

Цинк

Цинкът е компонент на различни ензими, които помагат да се поддържа структурната цялост на протеините и помага за регулирането на генната експресия (процесът, при който унаследяема информация от един ген се трансформира във функционален генетичен продукт).

Свързани статии

Важен е за укрепването на имунната система, съединителната тъкан и други. Дефицитът на цинк крие риск от спонтанен аборт. Ето защо е добре в менюто си да включите повече постно месо, пълнозърнести храни, мляко, бобови растения, риба и ядки.

Калций

Калцият е от жизненоважно значение за костите и зъбите на майката, както и за развиващото се бебе. Млечните продукти, смокините, сушените кайсии, бадемите, броколите и рибата са богати на важния минерал.

Снимка: photl.com

Коментирай