Бременност

Какви са рисковете при многоплодна бременност?

За какво да бдите, ако сте бременна с близнаци или тризнаци?

08.07.2015г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бременността е нещо нормално в женския живот. Женското тяло е предназначено да износва и ражда живот. Но бременността е и рисков период от живота на жената.

Още по-рискова е многоплодната бременност. Кои са възможните усложнения при бременност с близнаци?

Един от най-големите рискове при многоплодна бременност е преждевременното раждане. Бебетата, родени преди времето си, не са напълно готови за външния свят. Дробовете, мозъкът им и други органи не са напълно развити.

Имунната система не е готова да се бори с външните фактори, което крие огромен риск от инфекции.

Колкото по-рано се роди едно бебе, толкова повече са рисковете.

Какви са шансовете за преждевременно раждане при многоплодна бременност?

Близо 60% от всички близнаци и 90% от тризнаците се раждат преждевременно. Средно близнаците се раждат около 35-ата седмица. Бременността с тризнаци приключва доста по-рано – около 29-ата седмица.

Какви са рисковете от преждевременно раждане?

Като се има предвид, че много органи са недоразвити, рисковете са много. Плюс усложнението от това, че бебето като цяло е недоразвито, съществува голям риск и от церебрална парализа.

Други рискове, които многоплодната бременност носи:

Раждане с маломерно тегло

Близнаците и тризнаците се раждат с по-малко тегло. Това също носи рискове за здравето, дори ако те не са родени преждевременно. Раждането с ниско тегло крие опасност от проблеми с дишането. Бебетата са по-крехки към инфекциите, контролирането на телесната температура и наддаването на тегло.

Прееклампсия

Прееклампсията е сериозно състояние, характеризиращо се с екстремно високо кръвно налягане, белтък в урината или бъбречни и чернодробни нарушения. Тя се развива при около 10-15% от многоплодните бременности.

Свързани статии

Когато прееклампсията е прекалено тежка, тя влияе на всички органи на майката, включително и на плацентата. Плацентата е органът, от който плодът черпи кислород и хранителни вещества.

При прееклапсия плацентата нарушава структурата си, което крие риск за бебето или бебетата.

Фето-фетален трансфузионен синдром

Този синдром представлява сериозно усложнение, от което страдат най-вече еднояйчни близнаци. При това състояние едното бебе „взима надмощие“ над другото чрез общата им плацента. Така то се захранва с повече хранителни вещества, получава по-голямо количество кислород.

Другият близнак остава силно недоразвит. Според случаите, между 10 и 15% от еднояйчните бременности развиват този синдром.

Коментирай