Бременност

От какво да се откажете, ако сте бременна?

Направете го в името на бебето!

06.08.2015г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Да бъдеш бременна, особено ако го желаеш, е прекрасно женско изживяване. По време на бременността всяка майка трябва да внимава с какво се храни, дали е добре хидратирана и най-вече дали е в добро общо здраве. 

Но има и някои неща, от които трябва да се лишите през 9-те месеца, бъдещи мами! И не, не става дума за шоколада! Вижте какво не трябва да правите, докато носите бебенцето си!

Да посещавате увеселителни паркове

Е, ако това ви забавлява – посещавайте ги, но не се качвайте на атракционите. Те са опасни за всички хора по начало, но във вашето състояние „опасно“ добива нов, по-дълбок смисъл. 

Пък и тези екстремни преживявания причиняват скокове в нивата на адреналина. Той е стресов хормон и прекалено дългото му влияние върху организма никак не е полезно, особено за бебето.

Бързите скокове, въртенето, рязкото издигане и сваляне към земята – всичко това може да причини спонтанен аборт.

Езда

Конната езда предизвиква изключително мощен натиск върху коремната стена и това може да причини разкъсвания. Позата, която се заема по време на яздене също е противопоказна за бременните.

Движението, особено в бърз ход на коня, може да причини наранявания на бебето. 

Водни спортове

В горещите летни дни басейнът и морето са бленувани местенца, на които очакваме разхладата. За бременните жени обаче тези места крият риск от инфекции, които могат да предизвикат усложнения. А и лечението може да се окаже трудно предвид състоянието на жената.

За водни спортове на плажа и дума не може да става. 

Консумация на сирене и колбаси

Както споменахме, бременните жени трябва да са по-внимателни с консумацията на определени продукти. Това най-вече важи сиренето и колбасите. 

Сиренето е благоприятна среда за размножаване на някои бактерии, които могат да причинят известни проблеми при бременните жени. Listeria monocytogenes е бактерията, която причинява много сериозна инфекция листериоза. Тя може да навреди силно на бебето.

В колбасите също може да се наблюдава свръхрастеж на някои опасни бактерии. Освен това в тях се съдържат множество подобрители, оцветители, ароматизанти и консерванти, затова е горещо препоръчително колбаси да не се консумират по време на бременността.

Свързани статии

Каране на сноуборд

Някои жени със спортна натура трудно се отказват от любимите си развлечения по време на бременността и особено в началото, когато движението на тялото не е толкова ограничено. Екстремните спортове като каране на сноуборд и ски трябва да бъдат избягвани, за да се намали риска от наранявания на майката, бебето, а и от спонтанен аборт.

Кофеин

Кофеинът е стимулант, който по принцип не е вреден, но всичко е в количествата. Ако сте от любителките на кафето, просто го намалете до 1 чаша на ден. Тютюнопушенето с кафенцето също трябва да се спре, ако държите на здравето на детето.  

Коментирай