Бременност

Крампи през бременността - как да се справим?

Какво помага срещу крампи?

26.08.2015г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Крампите на краката по време на бременността са много неприятен, но често срещан проблем. Усещането е толкова силно и неприятно, сякаш мускулът ви е скован с хиляди игли, а вие нищо не можете да направите. 

От какво се причиняват крампите?

Има много причини за поява на крампи по време на бременността. Най-често това се дължи на липса на калций, магнезий, калий, натриев хлорид. Всички тези минерали играят важна роля за работата на мускулите.

Какво облекчава крампите?

Промени в диетата

Балансирайте приема на соли с храната. Ако е прекалено висок, това ще навреди на здравето ви, ще задържате течности и може кръвното ви налягане да се повиши. Лишаването от соли също е вредно. Липсата им пречи на мускулите да работят нормално и да провеждат електрически сигнали през тъканите си.

Упражнения

Някои ежедневни упражнения намаляват крампите. Такива са разходките, плуването, йогата. Те помагат за циркулацията на кръвта, а с това и захранването на мускулната тъкан с необходимите вещества.

Топла вана

Топлата вана помага за поддържане на температурата на краката, а това спомага срещу резки схващания.

Соли и минерали

Хранителните добавки с определени соли и минерали са начин за справяне с проблема. Но за целта трябва да направите нужните изследвания, съгласувани с лекаря ви. Не взимайте сами добавки.

Масаж

Поглезете краката си поне веднъж седмично. Правете си масаж. Това отново е полезно за кръвообращението и доброто подхранване на мускулната тъкан.

Ароматерапия

Някои етерични масла помагат срещу крампи. Такива са маслата от лавандула, чаено дърво и кипарис.

Билки

Най-добрата билка срещу крампи, подходяща през бременността е чаят от малина, както и отварата от листата на бодливия храст. Малините имат свойството да спират спазмите в мускулите и да облекчават напрежението в тъканите.

Коментирай