Бременност

Странности през бременността

Какво се случва, а никой не ви предупреждава?

20.10.2015г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Да чуеш, че си бременна, особено ако това е било голямото ти желание, е страхотно! Но след като разберете щастливата новина, надали някой ще побърза да ви каже какво точно ви очаква!

С бременността настъпват странни промени в тялото, които невинаги могат да се нарекат приятни. Какво може да се случи с тялото ви след зачеването?

Сексуалното желание се увеличава

Странно, но започва все да ви се прави секс. Това се дължи на повишените нива на естроген и прогестерон в кръвта. Тези два хормона имат за цел да осигурят подкрепа на детеродните органи по време на бременността.

Като бонус обаче се явява богатото изпълване с кръв в малкия таз, обилният вагинален секрет, действащ като лубрикант. Притокът на кръв повлиява и гърдите. Те стават значително по-чувствителни.

Всичко това ви тласка всячески към мисълта и желанието за секс. Постоянно!

Постоянни обриви

Хроничните обриви по време на бременността са често срещано неприятно явление. Могат да се появят пъпки, уртикария, досаден сърбеж. Обикновено всичко това отшумява след раждането.

Разширени вени

Грозно, а и често болезнено, това състояние не е никак приятно. Разширените вени могат да се наблюдават най-вече по краката, но се срещат и по вулвата, ръцете, корема, ануса.

Повечето разширени вени връщат нормалната си форма след раждането, но задължително трябва да бъдат наблюдавани от лекар.

Косопад или ускорен растеж

Ако по време на бременността започне да ви пада косата, не бързайте да се паникьосвате. В повечето случаи това е нормално.

Ускореният растеж пък е обратното състояние, но също е възможно. Окосмяването по ръцете, краката, шията, бузите, лицето да нарасне. По корема е другото място, на което могат да се появят повече косми.

Сърбеж

Дланите и стъпалата може да се окажат особено раздразнени през второто и третото тримесечие. Състоянието не трябва да се отминава, защото може да се дължи на чернодробна холестаза. Повече за състоянието вижте тук.

Желание за ядене на боклуци

Като казваме боклуци нямаме предвид бърза закуска, пица, сандвичи и други така наречени „junk food“. Някои бременни жени наистина развиват неистово желание да ядат боклуци от сорта на дървесина, утайка от кафе, пепел, лед, пясък и всякакви подобни неприемливи и най-вече неядливи предмети.

Свързани статии

Според лекарите това се дължи най-вече на остра липса на желязо. Организмът истерично се опитва да ви подтикне към намирането на ценния минерал за здравето на майката и бебето.

Ако усетите подобни хранителни „желания“, незабавно посетете лекар.

Неконтролируем плач и смях

Настроенията ви ще се менят много драстично по време на бременността. Не се плашете, ако рязко преминете от смях в плач. Хормоните бушуват и не – не сте луда!

Претъркулване и падане

Много жени, особено тези с по-голям корем и повече качени килограми, губят усещане за центъра на тежестта си, а с него и равновесието си. Честите падания са опасни, така че внимавайте!

Коментирай