Бременност

Ползите за здравето от бременността

Все пак има и такива!

04.11.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Наред с подутите крака, неразположенията, косопада, промените в кожата, външния вид, настроението, болките в гърба и още куп главоболия по време на бременността, да си майка има и своите здравословни ползи в дългосрочен аспект.

По-нисък риск от рак на гърдата

Естрогенът и прогестеронът са хормони, произвеждани от яйчниците почти през целия живот на една жена. Колкото по-дълго сте изложена на влиянието на тези хормони, толкова повече рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава.

Когато сте бременна или кърмите нивата на тези хормони в организма намаляват. Тоест, колкото по-малко менструални цикли имате, толкова повече се снижава ефектът на тези хормони над тялото.

Не че трябва да сте непрекъснато бременна, за да сте здрава, но учените са доказали, че бременността има благоприятен ефект върху балансирането на тези ендогенни хормони, свързани с повишен риск от рак на гърдата.

Снимка: iStock

По-дълъг живот

По време на бременността през плацентата се разменят немалко количество стволови клетки. Те остават в тялото на майката.

Едно датско проучване, проведено през 2014 година предполага, че благодарение на микрохимеризма тялото на майката повишава възможностите си за откриване, идентифициране и неутрализиране на раковите клетки.

Бременността прави менструацията след нея по-малко болезнена

В много случаи балансирането на хормоните по време на бременност има своя ефект и след това. Менструалните цикли стават по-малко болезнени, особено за дамите с ендометриоза.

Рискът от ракови заболявания на яйчниците и матката също намалява

Поради същата причина, която намалява риска от рак на гърдата – ендогенните женски хормони, намалява и рискът от развитие на рак на яйчниците и матката.

Коментирай
Свободно време