Бременност

Гъбичните инфекции по време на бременност

Какво трябва да знаем?

29.02.2016г. / 09 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагиналната гъбична инфекция е един от най-неприятните женски проблеми. Тя може да се прояви и по време на бременност. Всъщност, бременните жени са по-податливи на гъбични инфекции, затова трябва да са изключително внимателни.

Гъбичките са микроорганизми, които живеят в телата ни. Те се проявяват при намалена имунна система. Свръхрастеж на гъбични микроорганизми може да се наблюдава и при промени в хормоналните нива в организма, каквито има по време на бременност.

Хормоните причиняват промени и във вагиналната микрофлора, а оттам се създава среда за развитие на гъбичките.

Какви са признаците на гъбична инфекция по време на бременност?

Симптомите на гъбична инфекция са сърбеж, зачервяване, дразнене. Ако инфекцията е напреднала се появява и силно неприятна миризма, подобна на развалено сирене, както и вагинално течение.

Снимка: istock

Колко често могат да се появят гъбични инфекции през бременността?

Гъбичните инфекции са често срещани по време на бременността. По-вероятно е да се проявят през втория или третия триместър с напредване на бременността.

Каква може да е причината за поява на гъбична инфекция по време на бременността?

Освен отслабената имунна система, която се концентрира в опазването на плода, гъбичната инфекция може да е сигнал за отключен гестационен диабет.

Това е така, защото дрождите се хранят със захари. Щом тяхното количество се е повишило, значи нивата на кръвната захар също може да са се увеличили. Затова ако се появи повече от една гъбична инфекция в кратък период от време е добре да отидете на лекар, за да се установи дали има наличие на гестационен диабет или не.

Опасно ли е за бебето?

Опасност за бебето няма, стига инфекцията да се овладее подобаващо. При първите симптоми на гъбична инфекция се консултирайте с лекар.

Начини за превенция на гъбичните инфекции през бременността

Рискът от гъбични инфекции може да се намали значително, ако се спазват някои хигиенни норми. Например, бърсането след тоалетна трябва да се случва отпред назад, а не обратно. Така се предотвратява попадането на бактерии във влагалището.

Влажното бельо и мокрите бански трябва да се сменят веднага. Задържането на влага около вагината е предпоставка за развитие на гъбични инфекции.

Коментирай
Свободно време