Бременност

Пренатест – Съвременният избор за пренатален скрининг при бременните

Тестът се анализира в немската лаборатория Лайфкодекс

07.03.2016г. / 17 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спомняте ли си момента, в който разбрахте, че сте бременна? Несъмнено той е един от най-вълнуващите в живота на една жена. Има ли нещо по-прекрасно от това да отдадеш частица от себе си и да сътвориш живот?

Често обаче след бурните чувства на щастие следват притеснения, дали бременността ще протече безпроблемно, както и въпроси, които всяка жена си задава с тревога: „А сега какво?“, „Ще се справя ли?“, „Какво първо трябва да направя за бебето?“.

По тази причина през периода на цялата бременност е необходимо да се провеждат редица изследвания, които да следят и да спомогнат както за спокойствието на майката, така и за раждането на здраво бебе.

Сред тях особено препоръчителни са пренаталният скрининг и диагностика през различните етапи на бременността. Най-разпространените методи се делят на инвазивни и неинвазивни. Към инвазивните практики спадат по-рисковите за бременността процедури, като амниоцентеза и хорионна биопсия. Неинвазивните методи са: биохимичен скрининг през 1-ви и 2-ри триместър на бременността и силно предпочитаните през последните години неинвазивни пренатални тестове (НИПТ), като Пренатест.

Пренатест е съвременен ДНК тест, който позволява още в началото на 9-ата седмица на бременността с точност да се разбере, дали вашето дете ще се роди с определени генетични аномалии като синдром на Даун, синдром на Патау, синдром на Едуардс или някои дефекти, свързани с половите хромозоми. Пренатест е приложим и при многоплодна бременност, както и след зачеване чрез методите за асистирана репродукция.

Пренатест се отличава с доказано висока специфичност и чувствителност на анализа, който се провежда в немската лаборатория Лайфкодекс. Досега са анализирани приблизително 30 000 проби на пациентки от 15 страни в Европа и Близкия изток, като до този момент не съществува друга компания на територията на Европа, официално публикувала или обявила опит и резултати от подобен мащаб. Лабораторията стартира и първото за Европа проследяващо клинично проучване за ефективността на теста, след пускането му на пазара.

Направата на Пренатест може да е провокирана от различни причини. Въпреки че повечето от бременните жени, избрали теста, са се насочили поради наличието на определени съмнения и медицински индикации (фамилна обремененост, възраст над 35 години, лош резултат от биохимичен скрининг или ултразвукови находки), в около 50% от случаите Пренатест се предпочита от дами без конкретни притеснения, като превенция и желание за лично спокойствие.

Семействата са привлечени от точния и конкретен резултат, безопасността, която тестът осигурява както за майката, така и за бебето и възможността за информираност, относно здравето на тяхното бебе още в първите месеци от бременността.

Ето какво споделят за Пренатест медицинските специалисти, прилагащи метода в практиката си, както и жени, които благодарение на Пренатест са си осигурили сигурност и спокойствие по време на бременността:

Д-р Марина Михова, акушер-гинеколог в МБАЛ Надежда:

„Доскоро бременните, които имаха висок риск от раждане на дете с хромозомна аномалия бяха поставени пред дилемата дали да се подложат на инвазивна пренатална диагностика, приемайки риск от около 0,5 % за аборт свързан с процедурата, или да поемат риск да родят дете с хромозомен дефект. От около 3 години към тези възможности в практиката ни се добави и неинвазивното пренатално тестуване посредством Пренатест, което осигурява 99,8 % чувствителност. На територията на Европа броят обработени пациенти вече е около 30 000, което го прави най-използваният и най-сигурен тест.“

Достъпът до точни и безопасни методи за узнаване на състоянието на плода достатъчно рано е предпочитан избор на съвременната жена. Много дами се насочват към Пренатест по една много проста и човешка причина: „Искам да съм сигурна!“.

„Направих си Пренатест без каквито и да било конкретни показатели за риск, просто защото реших, че нищо не струва колкото спокойствието ми, особено когато ми предстоят месеци в очакване на най-важното събитие в живота ми.

Докато все още се колебаех дали тестът си струва инвестицията, погледнах за мнения в интернет и попаднах на ужасяващите разкази на много жени, преживели тревогите след биохимичния скрининг и кошмара на амниоцентезата (и то в много от случаите – излишно). Това определи решението ми да си спестя поне безпокойствата, които мога.“ Илияна Тодорова, София

Кръвна проба за Пренатест може да бъде взета на територията на цялата страна, в рамките на широка мрежа от партньори (здравни заведения и лаборатории). За да получите допълнителна информация или да запишете час за Пренатест, свържете се с консултантите от екипа на ГПСМП НМ Дженомикс – официален представител на Пренатест за България.

Антония Дюкенджиева
Биолог към ГПСМП НМ Дженомикс

Коментирай