Бременност

Скрити симптоми на прееклампсия

Какво подсказва за наличие на високо кръвно налягане през бременността?

22.03.2016г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Прееклампсията е застрашаващо живота на бременната жена състояние. То е не по-малко опасно и за нейното бебе. Представлява високи нива на кръвно налягане по време на бременността, което ако не бъде регулирано, може да нанесе трайни увреждания.

Много често обаче някои симптоми на прееклампсия се пренебрегват. Ранното диагностициране на това състояние е важно, защото колкото по-рано се установи, толкова по-добри са шансовете за бебето и майката. Ето защо трябва да се обръща внимание дори на най-дребното изменение в състоянието.

Ето кои са често пренебрегваните симптоми на прееклампсия:

Проблеми със зрението

В много случаи сухотата в очите по време на бременност се счита за безобидно състояние. Но понякога тя е сигнал за наличие на прееклампсия. Ако забележите внезапни промени в зрителното поле като мигащи светлини, подобни на светкавици, проблясъци, замъгляване, невъзможност за фокусиране, това може да са симптоми на прееклампсия.

Подуване на крайниците и лицето

Подуването на крайниците и лицето е сигнал за задръжка на течности, породена от прекомерни нива на натрий в кръвната плазма. Това респективно рефлектира върху нивата на кръвното налягане като ги повишава скокообразно.

Следете за подуване на глезените, китките, пръстите и областта около очите.

Гадене и замаяност

Гаденето и замаяността са чести безвредни симптоми на бременността сама по себе си, породени от промените в нивата на хормоните и настъпващите изменения в тялото на майката. Затова и често биват отминавани от много лекари.

Трябва обаче да се има едно наум, защото гаденето и стомашният дискомфорт могат да подсказват за наличие на прееклампсия. Световъртежът и замаяността също показват, че има риск от опасно повишаване на кръвното налягане.

Болки в коремната област

На пръв поглед може да ви се струва, че коремът няма нищо общо с кръвното налягане, но всъщност не е така. През коремната кухина преминават много важни централни кръвоносни съдове, върху които високото кръвно налягане може да упражнява натиск. Оттам се получават коремни болки, особено в горната част на корема в близост до ребрата.

Силно главоболие

Главоболието по време на бременността може да бъде причинено от различни състояния в организма, но едно от тях е прееклампсията. Затова не трябва да се отминава. Ако главоболието е силно и трае по-дълго от обикновено е необходимо да се консултирате с лекар.

Внезапно наддаване на тегло

Тъй като бременността поначало е свързана с повишаване на теглото е трудно да се заподозре високо кръвно налягане като причина за трупащите се килограми. Въпреки това, ако рязко започнете да трупате килограми, трябва да имате предвид, че прееклампсията може да стои в основата на този проблем.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота