Бременност

Най-важното за здравословната бременност

Кои са основните постулати, които трябва да се спазват?

24.03.2016г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Както всяко едно здравословно състояние, така и бременността изисква специални грижи. И под грижи не се имат предвид единствено медицински грижи. Жените трябва да следят сами здравословното си състояние. Трябва да полагат усилия за опазването на здравето си, да променят някои вредни навици, да живеят пълноценно.

Кои са основните принципи на здравословната бременност?

Предприемете важни мерки преди да забременеете

Ако планирате бременност е важно да вземете необходимите мерки преди да заченете. Така ще подготвите тялото си по здравословен начин за предстоящата бременност, за да протече тя по възможно най-правилния начин.

Пийте витамини, фолиева киселина, посетете лекар, с когото да се консултирате. Това не важи само за жените с репродуктивни проблеми, а за всички. Предварителната подготовка е полезна, защото може да открие навреме и да неутрализира проблем, за който не сте подозирали.

Хранете се здравословно

Здравословното хранене е много важно във всеки аспект от живота. То предпазва от натрупване на излишни килограми, метаболитни заболявания, сърдечносъдови заболявания, диабет и много други здравословни проблеми.

Чрез правилна диета ще предпазите тялото си от натрупване на вредни токсини. Важно е също менюто да е пълноценно, за да протичат всички процеси в организма по правилния начин. Витамините, минералите, полезните въглехидрати, протеини и мононенаситени мастни киселини трябва да присъстват задължително в диетата ви.

Упражнявайте се редовно

Физическата активност е важна за здравословното състояние на организма. Всички процеси в тялото протичат по-качествено, ако тренирате всеки ден. Не е необходимо да се натоварвате – достатъчни са 20-минутните упражнения, за да поддържате баланса в тялото си.

Тренировките и упражненията ще ви помогнат и да се отърсите от стреса, който пречи всячески на здравето.

Почивайте си

Бременността е труден период от живота на една жена. Освен упражненията трябва и да се почива. Така давате възможност на тялото си да се възстанови от промените, да се адаптира и да преодолее различните видове дискомфорт.

Почивката е жизненоважна, за да премахнете стреса, да релаксирате и да облекчите болките и неразположенията.

„Не“ на алкохола и цигарите

Вредните навици трябва да бъдат преустановени по време на бременността. Въпреки че някои лекари допускат минималната употреба на алкохол и цигари, тя все пак повишава риска от различни проблеми и състояния.

Единственото допустимо е малка чаша вино и то не всеки ден. Ежедневната употреба на алкохол повишава риска от малформации, спонтанен аборт, преждевременно раждане, сърдечни дефекти.

Откажете и кафето

Кофеинът също вреди по време на бременността. Ако все пак решите да пиете кафе, трябва да знаете, че злоупотребата с него удвоява риска от спонтанен аборт. Може да засили киселините, позивите за повръщане, подуването и дискомфорта в коремната област.

Кофеинът причинява още главоболие, нарушава съня и дори пречи на абсорбцията на желязо – толкова важен елемент за бременните жени.

Отидете на зъболекар

Зъбните инфекции и тези на венците крият опасности за бременността. Наличието на възпалителен процес в устната кухина влошава общото здраве и може да попречи на протичането на бременността по здравословен начин.

Затова своевременно отидете при зъболекаря си, за да премахнете всички опасности, криещи се в устата ви. Посещавайте зъболекар на всеки 6 месеца.

Емоционалното здраве е не по-малко важно

Много жени се чувстват потиснати по време на бременността. Емоционалната минорност не е полезна за растежа на бебето, тъй като в организма на майката се отделят хормони на стреса, които потискат хормоните на щастието.

Затова търсете дейности и контакти, които да повишават настроението ви колкото се може по-често.

Снимки: istock

Коментирай