Бременност

Причини за безплодие при мъжете и жените

Които обаче не правят зачеването невъзможно!

11.06.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зачеването не е толкова лесно, особено в наши дни, когато все по-разпространен проблем сред младите двойки е безплодието. Много млади бъдещи родители се обръщат към асистираното зачеване, защото дълги месеци чудото не се случва от само себе си.

Каква може да е причината да не забременявате?

Причини в жената

Различни заболявания и състояния при жените могат да се явят причина за затруднения в зачеването. Като правило се смята, че за двойки под 35 години е допустимо зачеването да се проточи горе-долу в рамките на 1 година. След това е препоръчително да се обърнете към специалист гинеколог, занимаващ се с консултиране на двойки с репродуктивни проблеми.

За двойки над 35 години се препоръчва консултацията да е след 6 месеца безуспешни опити за зачеване.

При жените предпоставка за затруднение в зачеването могат да са ендометриозата, синдромът на поликистозните яйчници, проблеми с маточните тръби, проблеми с маточната стена като миома, полипи, предходни кюртажи и други, които могат да възпрепятстват имплантирането на оплодената яйцеклетка.

Причини в мъжа

При мъжете най-често срещаните репродуктивни проблеми са свързани с дефицит на производството на сперматозоиди, блокиране на транспорта на сперматозоиди, наличие на сперматозоидни антитела в кръвта, еректилна дисфункция, хормонални проблеми.

Еректилната дисфункция представлява невъзможност за получаване на нормална и дълготрайна ерекция. При нея осеменяването е силно затруднено, защото мъжът на практика не може да стигне до същински полов акт с еякулация.

Снимка: iStock

Наличието на сперматозоидни антитела в кръвта представлява автоимунен отговор на организма срещу собствените сперматозоиди. Образуват се антитела срещу тях и биват атакувани, което пречи на репродуктивната способност на мъжа поради факта, че собственият му организъм унищожава сперматозоидните клетки преди да са стигнали до целта си.

При нарушената сперматогенеза образуването на сперматозоиди е възпрепятствано в самото начало. А при блокирането на транспорта на сперматозоидите водещ проблем е недостигът на семенна течност, имаща функцията да транспортира сперматозоидите до целта им при полов акт.

Всички тези мъжки и женски репродуктивни проблеми се влияят от медикаментозно лечение или хирургическа намеса. Необходимо е само да се обърнете към съответния специалист, който да ви консултира и да установи проблема.

При 10% от двойките с проблеми със зачеването се наблюдава така нареченото идиопатично безплодие, което няма конкретна причина. Тъй като причината не се установява, направо се преминава към асистирани репродуктивни процедури или инвитро оплождане.

Коментирай