Бременност

Натурални методи за справяне със стриите през бременността

Как да се предпазим от тях или да ги редуцираме

06.07.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стриите по корема, бедрата и задните части по време на бременността са едно от най-неприятните неща, които могат да сполетят една жена. Но хубавото е, че могат да бъдат избегнати с малко повече старание упоритост.

Как да се предпазим от неприятното разтягане на кожата през бременността?

Редовно третирайте с кокосово масло

Кокосовото масло е сред най-полезните растителни мазнини. То подхранва в невероятна дълбочина, хидратира и прави кожата достатъчно еластична, за да се справи с рязката промяна.

Масажирайте областта на корема, бедрата и седалището без притеснения, защото кокосовото масло е напълно безопасно за бебето и вас. С кръговите движения ще допринесете за по-дълбочинното му абсорбиране от кожата.

Редувайте кокосово масло с масло от ший, авокадо, зехтин или арганово масло.

Рициново масло

Рициновото масло също е много полезно в превенцията на стриите. То се използва като средство за предотвратяване и редуциране на бръчки, петна, фини линии, пъпки, белези.

Рициновото масло овлажнява в дълбочина и прави кожата мека, гладка и еластична.

За предпочитане е да си правите компреси с рициново масло. Напоете памучна кърпа с рициново масло и я привържете към местата, които евентуално биха били засегнати от стриите. Оставете да действа за през нощта.


Снимка: iStock

 

Хидратирайте се много добре

Добрият воден баланс на тялото е от голямо значение за кожата. Ако сте добре хидратирани, кожата ви няма да изсъхва и да се нацепва. Колкото по-суха е кожата, толкова по-податлива на стрии е тя, защото е склонна към нацепване и увреждане.

Пийте по 2 литра вода на ден.

Балансирана диета

За да бъде кожата в най-доброто си състояние тя трябва да е добре подхранена. Хранете се здравословно с акцент върху храните, богати на цинк, витамин Е, В и С, силиций и всички основни хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини.

Въздържайте се от преработени храни и полуфабрикати. Бързите закуски също не са препоръчителни, защото съдържат големи количества трансмазнини, които са вредни за кожата, а и за здравето.

Наблегнете на витамин Е

Витамин Е е един от най-важните витамини за кожата. От приема му зависи дали ще успеете да се предпазите от стриите. В най-големи количества витамин Е се среща в ядките, семената, авокадото, рибата, спанака, слънчогледа, тиквените семки.

Освен да се храните редовно с тези продукти можете също така да масажирате кожата си с витамин Е всяка вечер.

Етерични масла

Етеричните масла, разбира се, са другият подходящ метод за справяне със стриите и тяхната превенция.

Най-подходящи са какаовото масло, маслото с витамин Е, витамин А, кокосовото масло, маслото от лавандула, маслото от ший. Те имат освен дълбоко хидратиращо свойство и успокояващо такова. Ето защо е полезно да ползвате етерични масла през бременността както за кожата си, така и за самите вас.

Коментирай