Бременност

Бременните трябва да ядат повече черен шоколад

Защо учените са категорични в това твърдение?

22.08.2016г. / 15 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Добри новини за бременните жени! Похапването на шоколад всеки ден носи повече ползи за здравето на бебето, отколкото предполагате! Това показва скорошно проучване, а резултатите са наистина задоволителни. 

Изследванията показват, че яденето на натурален шоколад всеки ден има положителен ефект върху развитието на плода, пише kidspot.com.au. Флавоноидите в него допринасят за драстичното намаляване на рисковете от прееклампсия по време на бременността, която представлява животозастрашаващо високо кръвно налягане, водещо до рискове за здравето на бебето и увреждане на мозъчната му функция. 

Това полезно действие на шоколада се дължи на полезните вещества в какаовите зърна, от които се приготвя натуралният шоколад. Ролята на флавоноидите в него е много важна и специалистите съветват бременните жени да не се лишават от техните полезни свойства. 

В изследването, представено пред  Society for Maternal-Fetal Medicine са взели участие около 130 жени, бременни между 11 и 14 седмица. Изследването е обхванало период от 12 седмици. Бременните майки били разделени 2 две групи. 

Снимка: istock

На едните били давани по 30 г тъмен шоколад с ниско съдържание на флавоноиди дневно, а на останалите - шоколад с високо съдържание на флавоноиди в същото количество.

Свързани статии

Резултатите от тестовете показали, че бременните, получили по-големи количества флавоноиди, имали значително по-нисък риск от прееклампсия, преждевременно раждане, гестационен диабет и раждане на бебе с ниско тегло. Това, според учените, се дължало на увеличения приток на кръв, предизвикан от полезните вещества в шоколада

Ето защо тъмният шоколад не трябва да се избягва не само по време на бременност, но и по принцип. Не лишавайте организма си от неговите полезни свойства, напротив! Радвайте се на ползите му. Освен това той допринася и за регулирането на теглото

Коментирай