Бременност

Майчината чревна флора влияе на плода през бременността

Защо е важно чревните бактерии да са в баланс?

24.10.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на бебето в корема на бременната жена зависи изцяло от нейното здравословно състояние. Когато майката е здрава, шансовете да роди здраво бебе са значително по-добри.

Много фактори са важни за здравословното протичане на една бременност. Балансираната чревна флора на майката е едно от тях. Колкото по-хармонично работи стомашно-чревната ѝ система, толкова по-добре за бебето.

Добрите бактерии в червата са важни за правилното усвояване на хранителните вещества от организма както на майката, така и на бебето вътре в нея. Метаболитните дисбаланси и нарушенията в чревната флора влияят зле и на имунната система. Потискането на различни възпалителни процеси, както и резистентността към инфекции намаляват.

Защо е важно чревната флора да е в добър баланс?

Полезните бактерии подкрепят имунната система

Ако имунната система на майката работи качествено, това означава здравословно развитие на плода. В червата на бебетата все още няма никакви чревни бактерии. Те ще се появят след раждането. Дотогава плодът разчита на имунната система на майката.

Добрите бактерии имат свойството да потискат растежа на болестотворни микроорганизми и микроби като така спомагат за правилното развитие на плода.

Снимка: iStock

Насърчават здравето на плода

Според изследванията, състоянието на чревната флора на едно 2-годишно дете изиграва важна роля в бъдещото му развитие. Ето защо от самото начало на живота му задължение на майката е да се постарае да поддържа собствената си чревна флора в норма.

Добрите бактерии от червата на майката преминават през плацентата към плода, а и през кърмата в първите месеци от живота на бебето. Те изиграват важна роля за оформянето на органите и системите на бебето.

Майчините пробиотични клетки са един вид семената, от които „покълва“ бъдещата чревна флора на бебето. Затова и здравето на тези клетки е важно.

Помагат срещу атопична екзема при бебетата

Бебешката екзема се появява най-често в първите месеци след раждането. Представлява обширни зачервявания, мехурчета, лющене на кожата и силно дразнение. Чревните бактерии обаче могат да сведат риска от появата на това неприятно състояние до минимум.

От друга страна, атопичната екзема може да предизвика дисбаланс в червата на бебето, което усложнява допълнително картинката. За да предпазите бебчето си от това неприятно състояние, следете баланса на собствената ви стомашно-чревна флора.

Коментирай