Бременност

Защо са полезни водните спортове за бременните?

Водата прави мускулите и костите здрави без да крие риск от травми

28.11.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водните спортове са едни от най-полезните за здравето и тялото като едновременно с раздвижването и стягането на мускулатурата са и щадящи и с по-нисък риск от травми и наранявания.

По време на бременността именно подобна физическа активност е подходяща, защото помага в поддържането на добра форма и то без риск от наранявания.

Тренировките по време на бременност са важни, за да се намали рискът от диабет, затлъстяване и хормонален дисбаланс. Плуването е най-доброто решение за бременни, защото стяга абсолютно всяка една мускулна група в тялото като по този начин подпомага по-лесното протичане на раждането. Знаем, че здравата мускулатура играе съществена роля във възстановяването след раждането.

Стойката и позицията на тялото са също много важни по време на бременността. Тежестта от нарастващото бебе може да предизвика изкривявания и болезнени схващания на мускулите. Ето защо плуването и водната гимнастика са точният избор по време на бременност.

Водните спортове изграждат правилна стойка на тялото. Така се облекчава работата на мускулите и се тушира напрежението в костния апарат.

Още какви ползи има водната гимнастика за бременните?

Допринася за освобождаване на ендорфини

Ендорфините са важни за здравето на бебето и на майката. Тези полезни хормони не просто карат човек да се чувства по-добре, по-весел и по-щастлив, но и карат ума, тялото и най-вече нервната система да работят качествено.

Водата прави упражненията по-леки

Едно важно предимство на водата е улеснението, което дава при движенията. Това я прави идеалният вариант за бременните жени, защото хем намалява риска от травми, хем стимулира работата на мускулите чрез съпротивление.

Намалява стреса

Физическата активност предизвиква освобождаване на хормони, които потискат секрецията на кортизол (хормона на стреса). Водата от друга страна има успокояващо действие. Комбинацията между движение и вода е най-доброто, което можете да изберете в името на здравословната си бременност.

Свързани статии

Повишава енергийните нива

Водната гимнастика допринася за повишаване на енергичността при бременните жени, особено в началните етапи на бременността, когато често се наблюдава лесна уморяемост.

Помага за насочване на плода в правилна позиция

Водната гимнастика доказано помага за правилното насочване на бебето към родилния канал в последните етапи на бременността. Здравата мускулатура и липсата на тежко физическо напрежение играе важна роля в насочването на плода.

Укрепва мускулите на гърба, корема, ръцете и краката

Мускулите на гърба и корема са от най-първостепенна важност по време на бременността и в хода на самото раждане. Те са двигателната сила, поддържаща стойката. Мускулите на ръцете и краката пък са важни, защото допринасят за по-доброто оросяване на крайниците и качественото кръвообращение.

Снимки: iStock

Коментирай