Бременност

Ползи от плуването по време на бременност

Защо това е най-добрият спорт

10.04.2018г. / 10 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Движението и упражненията по време на бременност са от огромно значение за здравето на майката и развиващото се бебе. Физическата активност спомага за цялостното подобряване на здравословното състояние на бременната жена, намалява риска от някои състояния и предотвратява прекомерното качване на килограми заради бременността.

Един от най-полезните спортове за бременни е плуването.

5 неприятни странични ефекта на бременността

Сред всички видове физическа активност плуването е най-щадящо и безопасно от гледна точка на травми и наранявания.

Кои са основните ползи от плуването през бременността?

Укрепва сърцето

Плуването е аеробна (кардио) тренировка, която подобрява функциите на сърдечносъдовата система. То прави кръвоносните съдове по-еластични и здрави, което води до повишаване ефективността на кръвообращението и лесна доставка на кислород и хранителни вещества за плода.

Стяга големите мускулни групи

Всяка бременна жена се нуждае от стегната мускулатура, не само за да износи бебето си, но и да роди по-леко. Колкото по-здрави, стегнати и работещи са мускулите, толкова по-лесно протича бременността, а възстановяването след раждането е по-бързо.

Плуването помага за развиването и стягането на гръбните, гръдните, бедрените, коремните мускули.

Водата предпазва от травми

При повечето видове упражнения и спортове се натоварват ставите и скелетът. Съществува риск от травми, натъртвания, прегряване на хрущялите и сухожилията, възпаления, скъсване на мускулни влакна.

Храни за бременни, доставящи енергия (галерия)

Всички тези главоболия са излишни, особено през бременността. Ето защо плуването е добър избор, тъй като при него рисковете от подобни травми на практика не съществуват или поне са сведени до минимум.

Освен това плаваемостта във водата дава усещане за лекота, което позволява на бременните жени да се насладят на безтегловността си, причинена от трупащите се килограми с нарастване на плода.

Помага за предотвратяване на гръбначно изкривяване 

Товарът, който женското тяло носи по време на бременност, измества центъра на тежестта. Това може да причини изкривявания на гръбначния стълб, които не само носят болка, но могат да повлияят негативно на работата на редица вътрешни органи.

Плуването е идеален спорт за предотвратяване на тези рискове.

Коментирай