Бременност

Ранни признаци, че може да имате репродуктивни проблеми

Това са сигнали на тялото ви, които е добре да следите внимателно

14.12.2018г. / 14 19ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо дали планирате бременност след време или вече правите опити, важно е да следите здравословното си състояние и да не пропускате сигналите, които организмът ви изпраща, ако нещо не е съвсем наред. Понякога тялото дава признак, че нещо се случва и е редно да се обърне внимание. Важното е да не изпадате в паника, защото е напълно възможно някой от тези признаци да се дължи на нещо моментно. Но ако тези сигнали се появяват продължително във времето, обърнете внимание и се консултирайте със специалист, за да имате време да реагирате адекватно, ако нещо не е наред.

Важно е да знаете, че много от тези симптоми, които са свързани с репродуктивните проблеми, могат да се появят, но не е задължително да са пречка за зачеването. Но те индикират, че в тялото се случват процеси, които имат нужда от регулация и по-добър контрол, за да не затрудняват плановете ви за евентуална бременност.

Ето и някои от често срещаните признаци:

Нередовен цикъл

Ако менструалният ви цикъл не е редовен, това може да е признак за проблем с овулацията. Но тъй като причините за нередовен цикъл могат да бъдат от различен характер, не е задължително това да е непременно сигнал за внимание. Много зависи каква е възрастта, здравословното състояние и репродуктивната история. Но ако имате съмнения, че нередовният ви цикъл е свързан с репродуктивни проблеми, консултирайте се с лекар.

>> Ценни храни, които подсилват спермата и увеличават шансовете за зачеване <<

Къси менструални периоди

Ако цикълът ви идва на период по-къс от 21 дни, това може да е сериозен признак, че имате кратка фоликулна фаза. Тя е първата част от менструалния цикъл, която се появява преди овулацията и е толкова кратка, че може да е знак, че яйчникът отделя яйцеклетката прекалено рано през цикъла. Това може да се случи, ако яйчниковият резерв започва да намалява и тялото произвежда по-високо количество FSH – фоликулостимулиращ хормон, това предизвиква по-бърза овулация.

Много болезнен цикъл

Болката по време на менструален цикъл е често срещано оплакване при жените, но може и да е индикация за репродуктивни затруднения. Някои жени имат болезнен цикъл без видима причина, докато при други това е вследствие на ендометриоза или аденомиоза, като и двете състояния могат да доведат до безплодие. Твърде болезнените периоди може да са предупреждение за консултация с гинеколог.

>> 10 секс грешки, които двойките допускат в желанието да заченат <<

Горещи вълни и нощно изпотяване

Тези симптоми, както и промяна на състоянието на кожата и косата не са за подценяване и могат да са предвестник на пременопаузата. Това означава, че качеството и количеството на яйцеклетките може би намалява и е по-ниско от очакваното, което пък влияе на възможността за зачеване и раждане. Когато е налице семейна история за ранна менопауза, това не означава, че жената ще я наследи задължително, но е знак да се наблюдават промените в тялото и да им бъде обърнато внимание.

>> Причини за фалшив положителен тест за бременност <<

Необичаен растеж на коса и поява на акне

Изключителният растеж на косата, както и акнето при възрастните може да е индикация за високи нива на тестостерон, който пък да доведе до репродуктивни затруднения. Ако забележите, че имате окосмяване над горната устна или на брадичката, както и изведнъж появило се акне, може би е сигнал, че нивото на тестостерон в тялото ви се е увеличило и е добре да се консултирате с лекар. Той ще назначи необходимите хормонални изследвания, за да се разбере причината за тази промяна и дали не заплашва вашите детеродни функции.

Коментирай