Бременност

Ценни храни, които подсилват спермата и увеличават шанса за зачеване

Броят и качеството на сперматозоидите са от значение за успешното зачеване

05.06.2019г. / 11 09ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ниският брой сперматозоиди много често се свързва с фактори като дефицит на микроелемента цинк или пък липса на ценни витамини. Затова една от първите и най-лесни стъпки към подобряване количеството и качеството на спермата е да се обърне внимание на начина на хранене при мъжете. Това е особено важно за двойки, които правят опити за бебе или имат подобни намерения.

Според експертите по фертилно здраве има няколко храни, които стимулират количеството сперма и оказват благоприятен ефект върху качеството ѝ, постигайки го по естествен път. Ето някои от тях:

Черен шоколад заради антиоксидантите

В черния шоколад се съдържат много аминокиселини, които са се доказали с полезните си свойства и увеличават семенната течност. Черният шоколад е богат и на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, замърсяването и токсините, а те са свързани с репродуктивните способности при мъжете.

Но не бива и да се прекалява, за да не се стигне до наддаване на излишно тегло, което може да се окаже проблем за зачеването.

>> Причини за фалшив положителен тест за бременност <<

Чесън за движението на спермата

Ако не ви притеснява миризмата на чесъна, използвайте го често в ястията, които приготвяте. Той е сред най-добрите стимулатори на спермата. В чесъна се съдържат два прекрасни елемента – алицин, който подобрява кръвния поток към половите органи и предпазва спермата от увреждане, и селен, който е мощен антиоксидант, подобряващ качеството ѝ. Една-две скилидки чесън на ден е добро количество, за да постигнете положителен ефект.

>> 10 грешки в правенето на бебе <<

Броколи

Дефицитът на витамин A е сред честите причини за ниска фертилност, тъй като липсата на витамин А прави спермата по-бавна, мудна. А в броколите има голямо количество витамин А, както и в червените чушки, спанака, кайсиите и морковите.

>> 10 начина да забременеете по-бързо <<

Орехи

Омега-3 мастните киселини увеличават спермата и стимулират кръвния поток към гениталиите, а орехите са фантастичен източник на омега-3 мастни киселини. Те са вкусни, засищат и могат да се консумират като междинна закуска или като добавка към храната. Друг добър източник на омега-3 мастни киселини са сьомгата, пилешкото месо, тиквените семки.

>> 5 причини да не можете да забременеете <<

Банани за либидо

Този плод е известен с качествата си да повишава мъжкото либидо, да регулира сексуалните хормони, заради ензима бромелаин. В бананите има и много витамин C, A, B1, които също подсилват тялото да произвежда повече сперма.

Важно е също мъжът да спортува. Не става въпрос партньорът ви да става маратонец, но и заседналият начин на живот няма да помогне, а ще навреди. Повече разходки, 1-2 пъти седмично посещение във фитнеса или пък организиране на квартален мач по футбол ще имат положителен ефект върху здравословното му състояние.

Редица изследвания в областта показват, че при мъже с наднормено тегло се е забелязало увеличаване на количеството сперма, след като са редуцирали излишните килограми.

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
rnilieva ( преди 4 години )
Присъствах на лекация на доктор, която сподели, че радиацията от мобилните телефони силно уврежда спермата и може да е причина за безплодие. Затова е добре мъжете да не носят телефоните си в джоба на панталона (това важи и за жените). А за подобряване на качеството на спермата има значение с какво се храниш - пробвайте гъбите кордицепс, рейши и билковата комбинация Потенжи и си направете изследвания. Гладна мечка хоро не играе! Дори слушах един руснак, който сподели, че е бил импотентен и след ударни дози от кордицепса, чак на 52 годишна възраст жена му забременяла. Явно тя все още е била в плодовита възраст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар