Бременността идва с редица въпроси, на които бременната жена търси отговори, особено тези свързани с ежедневните ѝ дейности. Мога ли да спортувам през този период? Не пропускайте да обсъдите тази тема с вашия лекар и ако няма причина да не спортувате, вижте защо е хубаво да имате редовна физическа активност.

Поддържане на здравословно тегло

Знаем, че да се храниш за двама по време на бременността е абсолютен мит. Бременната трябва да консумира около 300-400 калории на ден повече, като се препоръчва тези калории да са от здравословни източници, а не от сладкиши, тестени изделия, пържени храни.

Как да контролирате гестационния диабет

Всеки излишен килограм по време на бременност крие риск от усложнения, както за майката, така и за бебето. Високо кръвно налягане, гестационен диабет, сърдечни заболявания... Рискът детето на по-късен етап от живота си да страда от затлъстяване и диабет също се увеличава. Затова, ако бременността ви протича нормално, попитайте вашият лекар колко пъти седмично да се отдадете на лека спортна активност.

За повече енергия и спокоен сън

Умората, честата липса на енергия са нормални неразположения свързани с бременността, особено през първия и третия триместър. Проблемите със съня също не са изключение. Спортната активност помага на тялото да се адаптира по-лесно към промените, които настъпват, да се балансират хормоните, да се намали дискомфортът в краката, като тежест, крампи. Знаем че физическата активност спомага за синтеза на кръвни клетки, което пък намалява риска от анемия.

5 упражнения, подходящи за бременни в трети триместър

По-добра стойка, намаляват се болките в гърба и ставите

Нарастващият корем, покачването на телесното тегло, оказват натиск върху гръбнака и краката. Възникват болки, тъй като се случват промени в центъра на тежестта, стойката също се нарушава. Редовната физическа активност помага на бременната да намали тези неразположения.

Още по темата

Облекчава запека

През бременността тялото синтезира повече от хормона прогестерон, който е мускулен релаксант, който оказва влияние на гладките мускули, включително тези на храносмилателния тракт. Така консумираната храна преминава по-бавно през червата, което води до запек. Освен богатата на фибри храна, редовната физическа активност може да помогне за подобряване на храносмилането.

Как да се справим с главоболието по време на бременност

По-малко стрес

Бременността е необикновен момент в живота на всяка жена, но е свързан с известна тревожност, стрес. В допълнение и динамичния начин на живот, който водим, стресът може да влоши състоянието на бременната. От друга страна, леката спортна активност спомага за синтеза на серотонин и ендорфини в мозъка ви, които подобряват настроението.