Бременност

Опасно ли е да боядисвате косата си по време на бременност?

Какви мерки за безопасност да предприемете

12.02.2022г. / 05 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е период, в който настъпват редица промени в женското тяло. Това е и моментът, в който се налагат някои промени в начина на живот, особено по отношение на храненето и консумацията на кофеин, алкохол.

Как да боядисате косата си с кафе?

Жертвите, които се налагат по време на бременността, могат да са наистина много. В комбинация с растящите нива на кортизол понякога е истинско предизвикателство за една бременна жена да се справи с промените, които се налага да направи в името на здравословната бременност.

Едно от нещата, за които се смята, че са вредни и токсични през бременността, е боята за коса. Наистина ли това е така? Трябва ли да спрете да се боядисвате, ако сте бременна? Опасна ли е боята за коса за здравето и развитието на плода?

Отговорите дава Американската асоциация по бременност, цитирана от healthdigest.com. Повечето изследвания показват, че химикалите в боите за коси, не са силно токсични и се считат за безопасни по време на бременност.

Как да премахнем боята за коса от различни повърхности?

Въпреки наличието на химикали в боите за коси, количеството и концентрацията на тези вещества изглеждат незначителни, за да увредят здравето на бременната жена или плода. Косата извън фоликулите в скалпа не е жива и до нея не достига кръвообращение. И тъй като количеството химикали, което попада през кожата на главата във фоликулите е минимално, учените смятат, че абсорбацията му не вреди на плода, пише verywellfamily.com.

Какви мерки за безопасност все пак да предприемете?

Въпреки че боядисването на косата се счита за безопасно, не е лошо да предприемете и допълнителни мерки за сигурност, за да се уверите, че всичко с развиващия се плод ще е наред. Според Американската асоциация по бременност е препоръчително да се въздържате от боядисване на косата през първия триместър и да го възобновите през втория или третия триместър.

Трикове за почистване на кожата от боята за коса

За предпочитане е употребата на бои, които са с по-ниско или никакво съдържание на амоняк.

Силно се препоръчва употребата на ръкавици при нанасянето на боята, за да не преминат химикалите в тялото на майката през кожата, съветва клиника Кливланд.

Според учените от клиниката е най-добре да изберете техники, които не докосват кожата, например балеаж, който се прилага като акцент по краищата на кичурите.

Коментирай
Здраве и красота