Бременност

Съхраняване на стволови клетки и във Варна

31.01.2008г. / 15 15ч.
Аз жената
Съхраняване на стволови клетки и във Варна

108 варненки съхраниха успешно стволови клетки от пъпната връв на своите новородени бебета. Първата такава процедура е извършена на 13 май 2006 година от управителя на Специализираната АГ болница във Варна д-р Петър Атанасов. Тази практика започва приложението си у нас от края на 2005 г., когато бе открито българското представителство в София на най-голямата Европейска тъканна банка Крио Сейв. Варненската АГ болница е втората след Пловдив, която започва вземането на стволови клетки извън столицата. СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов” е единствената извън столицата специализирана болница по акушерство и гинекология и обслужва освен Варненска област и най-тежката патология в цяла Североизточна България. Скоро след това започва прилагането на този метод и в другите две родилни клиники: в МБАЛ “Света Анна” и в частната болница “Майчин дом”. Така досега материал е взет от 108 новородени в морската столица по желание на техните родители, а желание да се направи и на техните бебета са изявили над 30 бременни, които са в списъка на чакащите. Това е едно презастраховане за евентуалното лечение на повече от 70 заболявания, част от които доскоро се считаха за нелечими.

Най-много процедури – 71 от направените във Варна, са извършени в Специализираната АГ болница. Приоритетно методът прилага управителят д-р Петър Атанасов, но и от други лекари, като д-р Георгиев, д-р Танев и д-р Николов. В МБАЛ “Света Анна” се прилага от началника на родилното отделение д-р Стефан Скочев, който е взел 14 проби. В частната болница “Майчин дом” са 23, главно от д-р Максим Яков, но работят и всички останали акушер-гинеколози тук.

Какво представляват стволовите клетки:
Това са недиференцирани клетки, които имат потенциал да се “програмират” и превръщат в практически всички видове зрели клетки на възрастния организъм. В ембриона (зародиша в първите три месеца след оплождането), стволовите клетки (ембрионални стволови клетки) са голям процент от всички клетки. В по-късните срокове на бременността, стволови клетки се съдържат в кръвта в пъпната връв, самата пъпна връв и околоплодните обвивки. След раждането стволови клетки (разбира се в по-малка концентрация) се съдържат в практически всички тъкани. От практическо значение е наличието на голямо количество стволови клетки в костния мозък, от където може да се извличат при необходимост от използването им.

За какво се използват стволовите клетки:
Към настоящия момент повече от седемдесет заболявания се лекуват със стволови клетки. Тук се включват злокачествени заболявания на кръвта (левкемии, левкози), различни форми на наследствени анемии (таласемии и др.), прилагат се с успех при лечение в острата фаза на инфаркт на миокарда, инсулт, при лечение на захарен диабет, травми на гръбначен стълб, стави, възстановяване на кожа и много други. Ежедневно в литературата излизат резултати от мащабни изследвания за нови приложения на стволовите клетки.

Всички тези открития предизвикаха истински бум в изследванията със стволови клетки. Търсят се нови начини за тяхното изолиране и съхранение, така че да са достъпни при необходимост от използването им.

От практическо значение е извличането и съхранението на стволови клетки от костен мозък при възрастни, от периферна кръв и от кръвта на пъпната връв при новородените деца. Първият източник е болезнен като процедура, доста скъп за осъществяване и извличане на стволовите клетки. При някои заболявания освен това, стволовите клетки трябва да се приложат още в първите 24 часа след заболяването (например при инфаркт на миокарда), поради което тази методика е неприложима.

Изолирането на стволови клетки от периферна кръв при възрастни е свързано с неудобството от малката им концентрация в кръвта. Това обуславя набавянето на по-малки количества и нуждата от повторно извличане след известен интервал от време.

В последните години стана много разпространен метод извличане на стволови клетки от кръв от пъпна връв при раждането на детето. Тази кръв (ако не бъде отделена за извличане на стволовите клетки), подлежи на унищожаване заедно с плацентата и околоплодните обвивки. Доказа се обаче, че тя е много богата на стволови клетки, които могат да се изолират и съхранят, а при необходимост и да се използват за лечение на лицето, от което са отделени или негови родственици. При това тази процедура е абсолютно безболезнена и безвредна за майката и детето. Този източник на стволови клетки се използва в медицината от 1978 г., а тяхното замразяване се практикува повече от 19 години при доказано запазване на качествата им след размразяване.

Колко пъти могат да се използват стволовите клетки, които са съхранени:
След изолиране на стволовите клетки от кръвта, пробата се разделя на две, всяка от които се съхранява в отделна лаборатория. Целта е по-голяма сигурност на пробите. Разделянето на две на пробата също така позволява при необходимост да се използва само половината от съхранените стволови клетки, а втората част да остане съхранена.

Кой може да използва тези стволови клетки:
Съгласно законите в България стволовите клетки могат да бъдат прилагани на лицето, от което са изолирани. Позволява се те да бъдат прилагани и на брат/сестра или родител на детето при писмено съгласие на настойника (след навършване на пълнолетие на самото дете). Това се осъществява само при наличие на съвместимост между двете лица.

Вниманието на лекарите сега е насочено в следните посоки:
1. Възстановяване на мозъчни клетки – за лечение на болест на Алцхаймер, на Паркинсон;
2. Възстановяване на нервни клетки - за лечение на травми на гръбначен стълб, увреждания в следствие на инсулт.
3. Формиране на нови кръвоносни съдове - за лечение на сърдечни и съдови заболявания.
4. Възстановяване на увредени клетки - за подобряване на възстановяването след сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар, изгаряния.
5. Постигнати са първи успехи в лечението на Захарен диабет тип I, множествена склероза, възстановяване на увредени чернодробни клетки.

Цената на съхранението на стволови клетки от пъпна връв в тъканна банка Cryo-Save е 3350 лв. Това включва цената на транспортния сет, процедурата по извличането, транспорт до Белгия. В цената е включен и транспорт на стволовите клетки обратно до всяка точка на Европа при необходимост от използването им. Компанията се ангажира този транспорт да се осъществи в рамките на 24 часа от подаване на искането за стволовите клетки.

* * *

Видео поглед на същата тема

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 5 години )
До Сашка: ето тук може да разгледате подробно за цени и услуги. За мен това е най- добрата банка за съхранение- http...(cut)От редакцията:Читателката, към която се обръщате така любезно, най-вероятно вече води детето си на училище, било е преди 5 години предстоящото раждане. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Радостина ( преди 11 години )
Всички имате много добри намерения, но позволете ми да Ви дам идеята да се информирате от неутрални източници, а именно такива които не са финансово облагодетелствани от съхранението на кръвния материал. Всички платени частни банки представят само розовата страна на въпроса. Знаете ли например че статистиката показва, че само половината от взетите проби, дори при безупречно изпълнение на всички стандарти, добив, транспорт и т.н. е достатъчно качествена, за да бъде използвана по-късно. Вие междувременно вече сте си дали парите. Поинтересувайте се, че никой не дава гаранций за това.Също така дори с добро качество тази кръв може да се окаже безполезна за вашето дете, например при левкимия. До сега опита показва, че болните реагират много по-добре на донорски отколкото на собствен материал. Има още много аргументи. Мога да ви предложа един линк където да прочетете повече. Информацията е на немски: ***.knochenmarkspende.de Там потърсете информация за Nabelschnurblutspende.Аз се реших за публична банка. Там при нужда материала може да се ползва и от друг, вероятноста за това е 10%, значи ако потрябва на Вас е доста вероятно да е на разположение. Това е добър вариант и за тези които не разполагат с нужните пари за частна банка. Може да бзде напълно безплатно или да дарите колкото ви е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
desislava ( преди 11 години )
A VSUSHTNOST KAKVA E CENATA SRESHTAM RAZLICHNI CENI NAVSIAKEDE V BROSHURITE I V INTERNET
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Кристина ( преди 11 години )
Ima i druga mnogo dobra banka, v Uk, Smart Sells, koiato predlaga sahranenie na stvolovi kletki. Goreshto ia preporuchvam- moia rodnina si zamrazi pri tiah. Imat nai dobrata tsena za 25 godini i viarvam na sistemata na UK otnosno kachestvo i garantsii. Zamraziavaite stvolovi kletki- inteligentno reshenie e.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
дани ( преди 11 години )
мога да бъда полезна с Крио Сейв България, защото съм техен клиент и съм много доволна.Но има и други:Булген,Клиника Малинов, Св. Лазар и др.Има разлика в цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Сашка ( преди 11 години )
Предстои ми раждане и сам решила да запазя стволови клетки.Искам да занам обаче като цена какво представлява.Четох някаде, че около 3500 лв излизала цялата процедура.Ще сам благодаран ако някой ми даде някаква информация.Благодаря предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
милена ( преди 11 години )
аз също съм запазила стволови клетки на децата си (близнаци) в Cryo Save и за миг не съжалявам за направения от мен и съпруга ми избор преди година.Не мисля, че "трансторта" е причината за безпокойството и смута който се всява.В България има много повече неща за които да се притесняваме (не изключвам и транспорта). А между другото има ли държава в Европа с повече авомобилни катастрофи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Lucy ( преди 11 години )
HR, не мисля, че е реклама, аз го приемам по - скоро като лични впечатления. Пък и аз като бъдеща майка, съм по - склонна да вярвам на майки, направили вече своя избор. Мисля се, че имат повече опит, така както съм склонна да им вярвам за лечение на колики, хранене и т.н. Не мисля, че ако темата за съхраняване на стволови клетки беше станала известна преди много години и д-р Спок я беше включил в своите книги, майките щяха да приемат идеята непреклонно. А що се отнася до дилемата MADE IN BULGARIA или NOT - нека всички да си признаем, че се мием с паста за зъби MADE NOT IN BG, използваме шампоан за коса - MADE NOT IN BG и т.н. Така че МАМА не се опитвай да убеждаваш себе си и другите, че всичко българско и родно любя, тача и милея. Опитът на западните лаборатории е много по - голям, техниката -по - добра, контрола - много по - стриктен. Можеш ли да ми кажеш коя BG лаборатория има GMP стандарт, задължителен за западните лаборатории? Май никоя... Можеш ли да ми кажеш коя BG лаборатория има проверки от здравни институции ежедневно? Май никоя...Така че нека оставим националистическите виждания и да мислим критично, така както ти самата казваш. Аз поне го правя от 4 месеца - от момента, в който разбрах, че съм бременна. Мисля го, защото изведнъж изчезнаха егоистичните ми виждания и реших, че трябва да взимам решения за двама. Проучих абсолютно всички детайли...май продължавам и да ги проучвам...за всички тъканни банки, функциониращи на територията на РБългария. И изборът ми ще бъде този, който е направила и Дани - моля, не ми предлагайте работа в рекламата;-) А дали са добри в маркетинга - това е част от качествената услуга, но май на нас, българите, ни е трудно да го проумеем. А ако си мислим, че самолетът на някоя куриерска фирма ще падне, ще бъде свален от заблудена бомба...от Южна Осетия може би ;-)или просто няма да излети си е само проблем на нашия песимистичен манталитет. И все пак, понеже се отплеснах и сътворих цял роман, не коментар, искам само да кажа - купувам си обувки MADE IN BG, но за кратък период от време, не бих си гупила бяла техника MADE IN BG, не бих съхранила и стволови клетки на детето си в българска банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
HR ( преди 11 години )
Колко е приятно да се види интелигентен спор между жени.Сега ако кажете и че не сте блондинки!Сериозно вече - доста високо поставени хора за съжаление могат да ви завиждат само колко сте умни и осведомени и елегантни , направо все едно слушам парламента жалко че там няма хора които да са запознати по-добре по въпроса с различните видове стволови клетки и да не се стига до разни кански недоразумения като преди два месеца когато искаха да забраняват всичко а народа кучета го яли ако може само да плаща данъци и после да не му дават и да диша. Снахата замрази у нас не знам голямо мислене беше нещо с криосейф не помня защо се отказаха ама и на мен ми прави впечатление че много през ден взеха да им измислят новини, не че има нещо лошо но аз по принцип колкото повече ми рекламират една боза толкова съм сигурен че е по-вкисната. Шегувам се ако не ме разбрахте. Иначе Дани ако търсиш работа в рекламата съм готов да съдействам. Супер си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
дани ( преди 11 години )
Благодаря! Имам си чудесна работа и изпитвам удоволствие да си я върша! Тази тема ме вълнува по много причини. Преди време за това разказвах в едно интервю за focus-news. По-дълго е затова си позволявам да сложа линк към него:http://***.focus-news.net/?id=f9810И аз бях несигурна и аз имах много въпроси, просто споделям, че в момента се чувствам добре от взетото преди 2 години решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар