Майчинство

Играчки за нашето бебе, които можем да направим сами

Не изхвърляйте стария кашон

13.06.2023г. / 14 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на нов член в семейството безспорно е едно от най-радостните събития в живота на всеки един от нас. Подготовката е трескава и в нея се включват всички – роднини, познати – и всеки иска да помогне с каквото може. Доста хора ще попитат директно от какво имате нужда и с радост ще го купят. Но бъдете внимателни – не следвайте сляпо последната мода в играчките и залъгалките, тъй като рискувате домът ви да се превърне в детски кът.

Бебетата растат много бързо и понякога даден уред ще ви служи само за няколко седмици. Не бързайте да купувате всичко – помислете добре, тъй като след като престанете да употребявате нещо, идва следният проблем – как да се отървем от него? Винаги можете да го продадете в някой сайт или пък да го подарите. Но каквото и да правите, накрая винаги ще се окажете с нещо в повече. За да избегнете това – премисляйте добре всяка покупка, а каквото можете – направете сами.

В следващите редове ще ви предложим няколко идеи как да си направите красиви играчки сами, у дома. Ето ги и тях:

Игра с карти и стар портфейл

Ако се чудите какво да правите със стария портфейл – изпразнете съдържанието му, почистете го добре с препарат и дезинфекциращи кърпи и вместо лични документи – сложете в него карти за игра. Децата ще се забавляват много с отварянето му, както и да слагат и махат картите.

Когато салфетките свършат

Ако ползвате от салфетките, които се измъкват от кутия – следващия път, когато те свършат, изрежете по-широко кутията и сложете вътре нарязани парчета плат. Малчуганите ще ги изваждат едно по едно – така освен че играят, развиват и уменията си да хващат предмети.

Тунел от кашон

Независимо на каква възраст са децата ви – има нещо, което винаги ги впечатлява – един хубав, голям кашон. Колкото по-обемен – толкова по-добре! Ако сте направили покупка на домакински уред – не бързайте да хвърляте кашона. Той може да бъде използван за тунел, скривалище, стена за графити, дори квартира на таен агент!

Дрънкалка

Децата обожават неща, които издават дрънкащи звуци. Ако разполагате (а ние сме сигурни, че разполагате) с ненужната вътрешна част на топчето тоалетна хартия – залепете едната му страна с тиксо, вътре сложете боб или леща – а след това залепете и другата страна. Ето ви една чудесна екодрънкалка!

Играчка от джоб

Ако имате подръка джоб за съхранение на документи (с ципче) – можете да го превърнете в нещо интересно – накъсайте цветни хартии, или пък сложете малки играчки вътре – децата ще искат да ги вземат, а пък опитвайки се да правят това, пликчето ще издава така любимият им шумящ звук.

Игра със стари тенис топки

Ако вкъщи се търкалят няколко позабравени тенис топки (от времето, когато имахте време за тенис), можете да ги използвате за игра – просто ги поставете в голям кашон, леген, дори корито. Нека малчуганите играят, опитвайки се да ги вземат и хванат в ръце.

Мерителни чашки

Свързани статии

За да си осигурите малко спокойствие (казахме „малко“), вземете голяма купа, напълнете я с боб или ориз. Вземете малки пластмасови чашки (или мерителни лъжички) и покажете на детето как да ги пълни с продуктите. Съдържанието може да изсипва в купата.

Игра със сламки

Сложете цветни сламки в голяма чаша (за предпочитане пластмасова) и покажете на бебето как да ги измъква. Така, забавлявайки се, то ще развива и моторните си умения.

Игра с руло от кухненска хартия

Не изхвърляйте картонената вътрешност, останала от използването на кухненската хартия или фолио. Можете да я използвате за игра, като пускате през вътрешността ѝ цветни топчета. Те ще „изчезват“ и ще се появяват отново – това ще ги забавлява истински.

Коментирай