Бременност

Какви хранителни добавки да приемате по време на бременност

31.08.2023г. / 10 46ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сте бременна, имате нужда от допълнителни хранителни вещества, защото плодът получава всичко, което му е нужно, от вас, а дефицитите могат да са опасни и за двама ви. И тук идва времето на хранителните добавки за бременни. 

Какво представляват хранителните добавки за бременни? 

Това са комплексни продукти от витамини, минерални и други биоактивни субстанции, които съдържат всички вещества, нужни за правилното развитие на плода и за запазване на вашето здраве. Формулирани са нарочно за целта и включват необходимите вещества в оптимални дозировки и съотношения, покриващи завишените нужди на бременната и бебето ѝ. Наричат се още пренатални витамини и са предназначени за времето преди зачеването, през бременността и кърменето. 

Най-важните витамини и минерали по време на бременност 

В различните триместри потребностите на бременните от нутриенти, които трябва да получават от хранителни добавки, е различна. Сред най-важните са: 

  • фолиева киселина (витамин B9) - потребна е за ранното развитие на плода до 12-тата седмица, важна е за правилното оформяне на гръбначния стълб, мозъка, сърцето. Ако бременността е планирана, вероятно сте приемали B9 още преди зачатието. Ако не е, започнете веднага щом разберете; 
  • витамин D - приемът му е задължителен. Недостигът му вреди на зъбите и костите на бебето, на имунна система и на здравето на майката като цяло. Говорете с лекаря си за дозата и продължителността; 
  • калций - ако постъпването на калций в организма е недостатъчно, бебето ще си го дръпне от вашите зъби и кости. Това пък заплашва със загуба на зъби и бъдеща остеопороза. Решението е навременен прием на калциева добавка; 
  • желязо - нужно е за хемоглобина и пренасянето на кислород до всяка клетка - ваша и на бебето. Дефицитът се разпознава по постоянната умора. Той заплашва с раждане преди оптималния срок, с недостатъчно тегло на плода и с анемия за вас; 
  • йод - необходим е за правилната работа на щитовидната жлеза. За бебето ви осигурява нормално формиране на нервната система като съвкупност от главен мозък, гръбначен мозък, нерви. 

Нужни са ви още холин (B4), кобаламин (B12) и други от B комплекс, полиненаситени омега-3 мастни киселини, магнезий, витамин C, пробиотици. 

Защо е важно да се консултирате с лекар преди прием 

Дефицитите на витамини и други субстанции са опасни, но високият прием също е нежелателен. Още повече, че когато сте бременна, те биха могли да навредят не само на вас, но и на бебето. Приемът на различни мултивитамини и самостоятелни хранителни добавки лесно могат да доведат до предозиране. В отделните месеци и седмици на бременността потребностите на организма на майката и на плода се променят, така че ежемесечните срещи с наблюдаващия ви лекар са задължителни. 

Добро решение е да пазарувате необходимите ви хранителни добавки за бременни от онлайн аптека. Това ще ви спечели време и ще ви избави от неудобството да обикаляте в студ и пек магазините и аптеките. Допълнителен бонус е, че при колебания и неясноти относно пренаталните мултивитамини, фармацевтите - като тези на vitania.bg   - винаги са готови да ви осигурят желаната консултация. 

Коментирай