Бременност

Как да поддържате тялото си по време на бременност?

Уверете се, че приемате достатъчно течности 

12.10.2023г. / 10 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

За много дами бременността е колкото невероятен, толкова и „плашещ“ период. Всички сме чували как тялото ни се променя и не липсват наши близки и приятелки, които да ни убедят, че след края на бременността, ние никога вече няма да сме както преди. Разбира се, че в това има доза истина, тъй като целият живот и светът на една жена се променя с появата на малкия човек. Но това не означава, че вие непременно ще станете други. Ако сте умерени и спазвате някои прости правила, можете бързо да влезете във форма след раждането. Как да поддържате тялото си по време на бременност? Ето и няколко лесни съвета:

Намалете приема на захар 

Отдавна отмина времето, в което се смяташе, че бременната жена трябва да се храни „като за двама“. Вече знаем, че всъщност не се нуждаем от толкова много калории повече, за да осигурим нужните нутриенти на нас и нашето бебе. И макар за някои дами този период да служи като оправдание, за да похапват любимите си неща, имайте предвид, че това, което не е здравословно за вас, не е полезно и за вашето бебче. Опитайте се да намалите количеството захар, което приемате. Внимавайте за скритите източници на захар, като например: плодовите сокове, фрешове и плодови смутита; суровите барчета; сладките плодове; сосовете; газираните напитки и др. Ако все пак много ви се хапват сладкиши, изберете такива, които съдържат повече сметана, мляко и масло, за сметка на захарта и брашното. 

Почивайте си повече 

Ако това не е първата ви бременност, вероятно към момента имате доста задачи. Въпреки това, опитайте се да се насладите на този период, колкото се може повече. Слушайте тялото си и ако усетите, че имате нужда от почивка, направете кратка пауза. Това ще се отрази добре както на вас, така и на вашето бебе. Не забравяйте, че спокойствието и доброто ви настроение могат да са от полза както за вас, така и за всички останали наоколо. 

Движете се

Въпреки тежестта и дискомфорта, които можете да изпитвате, опитайте се да се движите колкото се може повече. Ако допреди бременността сте водили динамичен начин на живот, не променяйте това изведнъж. Отново бихме ви посъветвали да слушате тялото си. Можете да замените тренировките с големи тежести с такива с по-малки; да намалите динамиката и обхвата на движение, но да запазите основните параметри на вашата тренировка. Ако харесвате кардиоупражненията, практикувайте дълги разходки с умерено темпо или пък плувайте, или карайте колело. В интернет ще намерите и стотици упражнения по йога или пилатес, ако сте фен на по-леките натоварвания. 

Обърнете внимание на състава на храните 

По време на бременността наблегнете на диета, която изобилства на ценни вещества като протеини, калций, желязо, фибри и храни, богати на фолиева киселина. С други думи, изберете постни протеини (по-сухи меса), плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти и здравословни мазнини. Стремете се към наддаване на тегло в рамките на здравословните граници (около 11,5 кг до 16 кг за целия период на бременността). Така ще се чувствате добре, ще имате нужната енергия и е много по-вероятно да свалите излишните килограми след края на бременността. 

Погрижете се за хидратацията

Оптималната хидратация е важна за всички, но още повече за жените по време на бременността. Водата играе решаваща роля в развитието на вашето бебе – плацентата и околоплодния сак. Ако не харесвате вкуса на водата, опитайте се да го разнообразите. Добавете към нужното количество резени лимон, лайм или ягоди, или дори краставици. Освен че така ще осигурите здравословна среда за вашето бебе, пиенето на вода ще ви помогне да предотвратите вероятността от дехидратация и запек. 

Коментирай