Бременност

Как да намалите риска от анемия при бременност

Често срещан проблем по време на бременността, с който да се справите

30.10.2023г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Как да намалите риска от анемия при бременност

По време на бременността много хранителни вещества, витамини и минерали могат да се окажат в дефицит в майчиния организъм. Това може да навреди на здравето на майката и на развитието на бебето. Анемията трябва да се избягва максимално, защото е често срещана при бременност в различни форми и тежест. 

Препоръчително е нивата на желязо и хемоглобин да се следят редовно, храненето да е разнообразно и богато на протеини и желязо, витамини от група В. 

Внимание! Статията е информативна. Ако сте бременна и подозирате, че имате анемия, незабавно се консултирайте с наблюдаващия лекар. 

Какво можете да направите, за да намалите риска от анемия по време на бременността?

Наблегнете на храни, богати на желязо 

Храненето с повече месни продукти, които са богати на протеини и по-бедни на мазнини, е добър начин да си набавите желязо. Постните меса, филетата, рибата са едни от най-добрите източници на желязо. 

Свързани статии

Богати на желязо са още яйцата, червеното цвекло, черният дроб, пълнозърнестите храни, морските дарове, водораслите. 

Ако се храните здравословно и наблягате на тези храни, ще си набавите необходимите количества желязо. 

Млечните продукти също са богати на желязо, но и на витамин В12, който се съдържа в животинските продукти. Недостигът му е другата причина за анемия, която не е свързана с дефицит на желязо и е често срещана. 

Ако се налага може да приемате и добавки с желязо и витамин В12, но само след консултация с лекар, който да изследва състоянието ви и нивата на тези елементи в тялото ви. Не приемайте добавки, ако сте бременна, без да се посъветвате с лекар. 

Обръщайте внимание на фолиевата киселина 

Фолиевата киселина е важна за развитието на плода, но и за абсорбирането на желязо и витамин В12. Тя се среща в спанака, мидите, рибата, яйцата, бобовите растения, брюкселското зеле, аспержите, сушените плодове. 

В тях се намират завидни количества желязо и витамин В12, което ги прави прекрасна храна за превенция на анемия. Включвайте ги редовно в храненето всеки ден, за да намалите риска от поява на този проблем по време на бременността. 

Коментирай
Свободно време