10 съвета за по-бързо зачеване

Как да забременеете по-бързо

28.05.2024г. / 09 33ч.
Илияна Николова
10 съвета за по-бързо зачеване

Ако планирате да забременеете и искате по-бързо да имате бебе, е важно да въведете някои промени в живота си, които ще ви помогнат да ускорите процеса. Щом зачеването е нещо, което планирате и искате да постигнете, ще трябва да осигурите на тялото и духа си необходимите условия, така че магията да се случи по-бързо.

Предлагаме ви 10 съвета за по-бързо зачеване, с които да постигнете щастието, към което се стремите. 

1.   Ограничете стреса. 

Колкото и трудно да звучи да намалите стреса в живота и тялото си, това е важно за ускоряване на процеса на зачеване. Натрупаният стрес в организма и ежедневието пречи на забременяването. Ограничете влиянието му, като се опитате да му противодействате чрез приятни практики, спорт, занимания, хобита, разходки, прекарване на повече време с любими хора.

2.   Прекратете вредните навици. 

Ако искате да забременеете, дръжте се като бременна, още преди да сте заченали. Подгответе тялото си за бъдещото бебе, като премахнете всички вредни навици, които досега сте имали. Пушене, пиене на алкохол, прекаляване с кофеин и вредни храни – всичко това трябва да остане в миналото, ако искате да заченете бързо и здравословно.

3.   Следете редовността на менструацията. 

Записвайте идването на всеки цикъл. Следете редовността на менструацията си, за да можете точно и правилно да ориентирате гинеколога си в ситуацията. Редовният цикъл и редовно настъпващата овулация са съществени фактори за бързо забременяване.

4.   Наблегнете на полезните мазнини. 

Здравословните мазнини са много важни за доброто трансформиране на хормоните в активните им форми и преноса им към съответните тъкани. Влиянието на хормоните в тялото е от първостепенно значение за забременяването. Не пренебрегвайте ролята на мазнините тук и не ги ограничавайте драстично. Яжте храни, богати на мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини, омега-3, съдържащи се в рибата, ядките, яйцата, авокадото.

5.   Хапвайте богати на желязо храни. 

Желязото е много важен минерал за женското здраве, а и не само. То играе важна роля в преноса на кислород и синтеза на хемоглобин, което подобрява здравословното състояние и увеличава шансовете за зачеване.

6.   Включете витамини от група В. 

Витамините от група В, към които спада и така важната фолиева киселина, са много ценни преди и по време на бременност. Те са сред най-влиятелните в развитието и здравето на нервната система, мозъчната функция и преноса на нервни сигнали. Похапвайте храни, които съдържат витамини от група В, сред които са бобовите, зеленолистни зеленчуци, кисело мляко, яйца, броколи, зеле, карфиол, черен дроб, авокадо.

7.   Движете се, но без да прекалявате с натоварването. 

Тренировките са важни за здравето, но прекаляването с тях може да има обратен ефект при зачеване. Силовото претоварване и тежкоатлетичните упражнения могат да попречат на нормалното протичане на хормоналните активности, което да противодейства на опитите ви за зачеване. Движете се, тренирайте и спортувайте, но разумно.

Свързани статии

8.   Консултирайте се с лекар. 

Ако опитите ви за зачеване не се увенчават с успех известно време, важно е да се посъветвате с лекар специалист, който да прецени състоянието ви и имали нужда от допълнителните стимулации за постигане на целта ви. Не предприемайте нищо без консултация с лекар, който най-точно и правилно да определи състоянието ви.

9.   Не ползвайте контрацептиви

Ако сте взимали противозачатъчни или сте използвали друг вид контрацепция, време е да спрете с тези практики, за да заченете по-бързо.

10.   Партньорът ви също трябва да се прегледа. 

Ако опитите за зачеване продължават да се бавят, партньорът ви също трябва да се прегледа при специалист. Понякога се налага стимулация и на мъжките полови хормони, така че качеството на спермата да се подобри и шансовете за забременяване да нараснат.

Коментирай