3 топ ползи от ядките и сушените плодове при бременност

Защо са полезни за бременни

05.08.2025г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бременността е период, в който се нуждаете от ценни хранителни вещества, за да осигурите необходимото за развитието на бебето, както и да поддържате собственото си здравословно състояние в добра форма. Сушените плодове и ядките имат особено изразени здравословни ползи при бременност. Вижте защо трябва да ги хапвате редовно. 

Съдържат ценни минерали

Ядките и сушените плодове съдържат концентрирани количества минерали, от които тялото на бременната жена се нуждае, за да ги предаде на плода. Сушените плодове съдържат значително по-концентрирани количества желязо, мед, магнезий, калций, манган, цинк, които играят съществена роля за развитието на бебето. От тях зависят редица процеси в организма, включително качествено делене на клетките, развитие на мозъка, нервната и сърдечносъдовата системи. Функцията на имунната система също до голяма степен се влияе от оптималното наличие на минерали в храната. 

Свързани статии

Сред най-полезните ядки и сушени плодове по време на бременност са бадеми, кашу, орехи, лешници, шамфъстък, фурми, кайсии, кокос, сливи, червени боровинки. 

Източник на протеини 

Ядките са много важни по време на бременност, защото съдържат значително количество протеини, които допълват общия прием на протеини от месото и рибата, но са с растителен произход. Протеините в ядките са прекрасно средство да обогатите хранителния си режим и да си набавите ценните белтъчини, необходими за деленето на клетките, тъканите и общото развитие на плода. В сушените плодове също се съдържат протеини. 

Свързани статии

Сред най-богатите на протеини сушени плодове са стафиди, сини сливи, сушени череши, гуава, кайсии, а сред ядките първенци по наличие на протеини са орехите, шамфъстъкът, бадемите, фъстъците. 

Изобилие от фибри 

Фибрите са много важни по време на бременност. Те облекчават храносмилането и помагат срещу запек, с който много бременни се сблъскват. Фибрите подхранват чревните бактерии и поддържат баланс във флората на всички лигавици в тялото. От фибрите зависи и енергийният баланс в организма. Те дават енергия и усещане за ситост много дълго време, като това предпазва от характерната за бременните умора. 

Сред най-богатите на фибри ядки и сушени плодове са бадеми, лешници, бразилски орех, сушени кайсии, стафиди, кокосови стърготини, сини сливи. 

Свързани статии

Коментирай