Снимка: iStock
Бременността е период, в който се нуждаете от ценни хранителни вещества, за да осигурите необходимото за развитието на бебето, както и да поддържате собственото си здравословно състояние в добра форма. Сушените плодове и ядките имат особено изразени здравословни ползи при бременност. Вижте защо трябва да ги хапвате редовно.
Ядките и сушените плодове съдържат концентрирани количества минерали, от които тялото на бременната жена се нуждае, за да ги предаде на плода. Сушените плодове съдържат значително по-концентрирани количества желязо, мед, магнезий, калций, манган, цинк, които играят съществена роля за развитието на бебето. От тях зависят редица процеси в организма, включително качествено делене на клетките, развитие на мозъка, нервната и сърдечносъдовата системи. Функцията на имунната система също до голяма степен се влияе от оптималното наличие на минерали в храната.
Сред най-полезните ядки и сушени плодове по време на бременност са бадеми, кашу, орехи, лешници, шамфъстък, фурми, кайсии, кокос, сливи, червени боровинки.
Ядките са много важни по време на бременност, защото съдържат значително количество протеини, които допълват общия прием на протеини от месото и рибата, но са с растителен произход. Протеините в ядките са прекрасно средство да обогатите хранителния си режим и да си набавите ценните белтъчини, необходими за деленето на клетките, тъканите и общото развитие на плода. В сушените плодове също се съдържат протеини.
Сред най-богатите на протеини сушени плодове са стафиди, сини сливи, сушени череши, гуава, кайсии, а сред ядките първенци по наличие на протеини са орехите, шамфъстъкът, бадемите, фъстъците.
Фибрите са много важни по време на бременност. Те облекчават храносмилането и помагат срещу запек, с който много бременни се сблъскват. Фибрите подхранват чревните бактерии и поддържат баланс във флората на всички лигавици в тялото. От фибрите зависи и енергийният баланс в организма. Те дават енергия и усещане за ситост много дълго време, като това предпазва от характерната за бременните умора.
Сред най-богатите на фибри ядки и сушени плодове са бадеми, лешници, бразилски орех, сушени кайсии, стафиди, кокосови стърготини, сини сливи.