Здраве и красота

Кои са най-полезните сушени плодове, които да хапвате

Здравословни за талията и организма

25.01.2024г. / 16 02ч.
Илияна Николова
Кои са най-полезните сушени плодове, които да хапвате

Сушените плодове са един от най-здравословните избори, които можете да направите в храненето си. Те са много богати на антиоксиданти, изключително наситени на фибри, витамини и минерали. Заради дехидратираната си текстура, те са с много по-концентрирано съдържание на микроелементи от пресния си вариант. 

Онова, което е важно да се има предвид е, че сушените плодове са и с много висока концентрация на захари, което налага повишено внимание в консумираното количество. 

Кои са най-полезните сушени плодове, които да хапвате по-често?

Сушени сини сливи 

Сушените сини сливи са много здравословен плод. Те са по-бедни на калории в сравнение с доста от другите сушени плодове, което ги прави подходящи за диети. В една средно голяма сушена слива се съдържат приблизително 23-24 калории. 

Сушените сини сливи са богати на калий, калций, бор, фибри, желязо, витамини К, А, С, В6. Цялата тази прекрасна съвкупност от минерали и витамини прави сушените сливи полезни за храносмилането, за отслабването, за превенцията на анемия, за подобряване на костното здраве, за понижаване на холестерола и контрол на кръвното налягане. 

Сушени боровинки 

Сушените боровинки са прекрасна добавка не само към закуската ви, но и към всяко друго ястие, гозба, салата, печиво, рецепти с меса, сирена, зеленчуци. Те са изключително богати на минерали, витамини и антиоксиданти, като същевременно са по-бедни на захари. 

Сушените боровинки подобряват имунитета, състоянието на червата, стимулират синтеза на храносмилателни ензими, балансират кръвната захар, подобряват здравето на мозъка. 

Свързани статии

Сушени смокини 

Сушените смокини са друг невероятно полезен плод. Те са също така богати на микроелементи, което ги прави много здравословни. Сушените смокини съдържат изобилие от фибри, въглехидрати, магнезий, желязо, калций, калий, мед, цинк, витамини А, С, К. 

Сушените смокини са много полезни за храносмилането, контрола на кръвната захар, плътността на костите, функционалността на мускулите и сърцето, ефективността на имунната система. 

Сушени фурми 

Фурмите са още един здравословен пример, който да последвате. Те са много богати на фибри, минерали и витамини, но са и сред най-концентрираните на захари сушени плодове. Те са няколко пъти по-сладки от останалите, което налага по-внимателен контрол над консумираното количество. 

Сушените фурми са много полезни против диабет, за контрол на инсулиновата резистентност като заместител на захарта, но в малки количества. Благодарение на минералите, фибрите и антиоксидантите в състава си, те са полезни за нервната, сърдечносъдовата, имунната, храносмилателната системи. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Пешо от Нови хан ( преди 3 месеца )
А кво че кажете за гроздовата ракия? Оти я маам много от нея - нали гроздето е мноо полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар