Бременност

Заместващо майчинство – въпроси и отговори

31.03.2010г. / 09 38ч.
Аз жената
Заместващо майчинство – въпроси и отговори

Заместващата майка трябва да отговаря на строги критерии: възраст, роднински връзки, семейно положение. Това стана ясно на провелата се вчера кръгла маса на тема в Народното събрание „Регламентиране на сурогатната бременност и дебат за възрастовото ограничение при извършване на ин-витро процедури в България”.

Дебатът беше по повод подготвяно допълнение и изменение в Закона за здравето, Семейния кодекс, Наказателния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс и още някои наредби. Срещата беше под егидата на председателя на Комисията по здравеопазването д-р Лъчезар Иванов. Присъстваха още депутатът от партия "Атака" Калина Крумова, представители на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, Център „Фонд за асистирана репродукция”, фондация „Искам бебе”, сдружение „Зачатие”, членове на Европейския парламент от България, народни представители, пациенти и журналисти.

Ето някои основни моменти, които бяха обсъдени:

- терминът „сурогатна” майка не е приемлив и трябва да се замести със „заместваща” майка;
- заместваща майка е жена, съгласила се а износи яйцеклетка оплодена от съпруга на друга жена. Последната не може да износи бременност, поради здравословни проблеми, но произвежда яйцеклетки;
- заместващото майчинство трябва да се прави изключително само по медицински съображения;
- заместващата майка трябва да бъде на възраст между 25 и 43 години;
- да е родила поне едно дете;
- да е психически здрава;
- да няма роднински връзки с майката;
- повече от едно-две износвания не бива да се позволяват;
- не бива да има финансово заплащане на тази „услуга”, защото ще се комерсиализира идеята.

Един от най-дискутираните въпроси беше за финансовото обезпечаване на заместващата майка, което ако не се регламентира със закон, може да доведе до появата на черен пазар. Все пак приемливо е да се помисли за някаква материална помощ на износващата майка като храна или лекарства.

След като влязат в сила съответните промени в законите, съдът ще одобрява случаите на заместващо майчинство. Предвижда се да се сключва договор между заместващата майка и биологичната майка, както и създаване на национален регистър на заместващите майки.

Някои интересни факти за заместващото майчинство:
Някои жени прибягват до сурогатна бременност не само по медицински причини, но и защото градят кариера и износването на едно бебе би попречило на това.
В някои страни заместващата  бременност е забранена – например в Италия.
В САЩ, Франция и Германия е разрешена, но с някои ограничения. .В Австралия, Испания и Китай е забранена с комерсиални цели.
В Индия струва: 10 000 долара, в САЩ – 50 000 долара.
Въпреки че от десетилетия се прилага в тези страни сурогатното майчинство продължава да търпи критики, и е наричано „комерсиално майчинство”.

* * *

Не на орязване на майчинството
Кога да посетите гинеколог след раждането

 

Коментирай
Свободно време