Мода

Какво да облечем за сватба?

02.09.2012г. / 17 33ч.
Вергиния Генова
Какво да облечем за сватба?

Какво да облечем когато сме канени на сватба? Ето това е наистина предизвикателство!

Хубаво е, че обикновено близките и приятелите ни канят от по-рано, така че психически, физически и финансово да се подготвим за събитието.
Дали ще трябва да се повталим, дали ще трябва да си освободим съответния ден или пък да не планираме екскурзии, ремонти или гости по това време. Дали трябва да отидем при шивач? Има прекалено много условности, които трябва да премислим и предвидим, за да може да сме толкова красиви на сватбата, колкото би ни се искало.

Ако сме чести и желани гости на сватби на близки и познати може би имаме няколко подходящи тоалета и просто можем да ги сменяме, така че да не се повтарят и злите езици да ни обсъждат, че на всяка сватба ходим все с една и съща розовка дантелена рокля. Е, наша си е – можем да си ходим с нея където и когато си поискаме, нали? Не е тяхна работа, но все пак ни се иска да сме различни, красиви и издокарани.

С какво трябва да се съобразим?

Времето на сватбата – дневна или вечерна. От тук можем да се насочим към късо или дълго – не че е някакво правило, на което трябва да робуваме.
Всъщност по-важно е къде е сватбата и колко официална е – дали е в старинен замък, дали е на брега на морето, на поляна на открито, в по-обикновен или в по-луксозен ресторант.
Хубаво е да се съобразим с всички тези подробности, за да не се окаже, че уж сме облечени като за сватба, но сме се надиплили с хиляди воали и воланчета, а другите са семпли по студентски. И излиза, че ние не сме в тон с празника.
Затова е добре още при даването на поканата, младоженците да ви осветлят относно цветовете на сватбата, дрескода – може да желаят всички дами да са с дълги рокли или пък да имат акцент в някакъв определен цвят. Разбира се това са изисквания към предимно към шаферките, но все пак, когато ви намекнат какъв стил сватба си представят, може да се облечете подходящо. Ако ще е студентска метълска сватба защо ще са ни дългите рокли и голите гърбове?

Забранените цветове за гостите на сватбата са белият – запазен е за булката, и черният. Колкото и да ни се струва удобно да си облечем малката черна рокля за празнични случаи, не бива. Повечето дами, разбира се, по една или друга причина не съобразяват, но все пак е добре да имаме и някоя по-светла рокля за весели събития. Практичните дами избират костюми, които освен на сватба, могат да облекат и на коктейл, на делова среща или на кръщене, но пък е интересно да се видим и в друга светлина – шармантни, ярки, неповторими. Дали пък в този ред на мисли няма да има повече предлагане не само на булчински рокли под наем, но и на празнични рокли под наем? Сватбата си е едно празнично шоу, една весела забава и можем да си позволим дрехи, които няма къде да облечем другаде. Въпросът е, струва ли си да инвестираме в такива само за един ден?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай