Мода

Слънчевите очила – лукс или необходимост през зимата

Задължително ли е да се носят слънчеви очила и през зимата?

11.12.2012г. / 14 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Слънчевите дни останаха само в спомените ни. Бавно пристъпва сезонът на мъглите, дъждовете и се прелива в белотата на зимата.

Тъкмо сме позатрупали слънчевите очила някъде из шкафовете, когато ослепяващият сняг ни припомня за тях.

Ако сме любители на зимните спортове, специалните слънчеви спортни очила са част от екипировката. Но дори и да не ни се налага да покоряваме върхове и да се спускаме със ски, слънчевите очила са задължителни и за зимата в града.

Слънчевата светлина през зимата, дори да ни се струва по-оскъдна, е също толкова вредна, колкото и през лятото, защото UV-лъчите са налице. Дори според специалистите зимното слънце е по-вредно, защото светлината пада под много по-малък ъгъл, а зеницата е много по-разширена, отколкото през лятото и затова пораженията върху очите са по-големи. Респективно е и по-важно да вземем мерки за предпазването им.

И поради тази специфика на зимното слънце е най-добре да имаме едни очила за лятото и други за зимата.  

Свързани статии

Какви характеристики трябва да имат зимните очила?

По-светли плаки – Слънцето не е толкова ярко, колкото през лятото и затова е добре вместо по-тъмните плаки да изберем по-светли, за да виждаме по-добре, но да имат също толкова добра UV-защита.

Поляризирани плаки – Поляризацията премахва всякакви отблясъци и предпазва окото. А белотата на снега отразява светлината и я прави ослепителна, затова е добре да се доверим на поляризираните плаки, които предпазват от всякакви отблясъци. В снежните дни ще сме много благодарни за този си избор и ще можем да се насладим на разходката в планината.

Очила, които прилепват към лицето. – Зимата слънцето е по-ниско и светлината пада под различен ъгъл, за да не ви дразни може да се доверите на очила, които прилепват плътно към лицето.

Със слънчеви очила ще ни е далеч по-приятно да бродим из града, да се разхождаме в парка, да караме ски или да примижаваме на припек пред горската хижа, Въпросът е да си намерим такива, които ни харесват и да са от нашия ценови клас. Лошото е, че тук винаги следва предупреждение – не купувайте евтини очила от сергии, защото може да се окажат много по-вредни, отколкото, ако сте без слънчеви очила. Как да различи човек качествените очила от ментетата, обаче в магазина? И по цената не става. На всички пише, че има UV-защита и на тези от 30 лв и на тези от 300 лв. Затова преди да избираме трябва добре да проверяваме и задължително да се консултираме с човек, който разбира.

Коментирай