Мода

Модни тенденции зима 2005

22.11.2005г. / 13 50ч.
Аз жената
Модни тенденции зима 2005

През последните няколко сезона в модата доминираше силно усещане за женственост. Плисираните поли и рокли преобладаваха по подиумите с меки, щамповани материи и свободни кройки (особено при полите, роклите и горното дамско облекло). Влиянието на винтидж облеклото и свободните стилове от миналото също изиграха важна роля за завръщането на женствеността на първа линия в модните тенденции.

Есен/зима 2005 обаче е пълна противоположност на тази тенденция. През този сезон силата и независимостта се появяват на първа линия. Нежната женственост от предишните стилове придобива по-силни черти и елементите на мъжественост започват да преобладават.

Черният цвят се завръща и е доминиращ за този сезон. Деловият костюм отново е на мода, но този път с милитъри копчета и нашивки, в опозиция на подплънките от осемдесетте, които се срещаха навсякъде. Дори семплите якета с класическа кройка са по-изчистени и по-строги. През този сезон полата е права и изискана и дори често заменена с тесен или разкроен панталон. Бялата риза е ключова за сезона и допринася за чувството на униформеност и мъжественост. Широките ризи, полите и саката бяха на всички модни подиуми, създаващи усещането за нов тип независимост и експериментална мода. Воланите и флоралните мотиви изчезват през този сезон. Женствеността отстъпва на острата сексуалност, благодарение на което навсякъде се носи чувство на неограничена сила и независимост.

Както винаги, някои специфични отминали периоди са повлияли на дизайнерите за есен/зима 2005. Има силно завръщане към епохата на кутюра от 50-те с палта тип Баленсиага с яки-шалове и плътно прилепнали костюми от две части, допълнени от секси токчета. Тази тенденция изразява модерната дневна елегантност с привкус на жестокост и мъжественост тип Алфред Хичкок. 60-те също отбелязват завръщане с музата на Анди Уорхол – Еди Седжуик.

Черно-белите поп арт костюми и плетива са съчетани с дълги шалове за врата и индийски мотиви. Високите ботуши също се завръщат, те са стегнати и с елегантен ток, а отворените сандали се носят с плътни чисто черни или фигурални чорапогащи.

Аксесоарите отстъпват на заден план този сезон – бижутата са сведени до минимум, а украшенията са от сложни бродерии и дантела. Дамските чанти са изработени от качествени материи с щампи, в опозиция на материите “виж ме” и логата. Шапките са много важен аксесоар през есен/зима 2005, четири са основните стилове при тях – обемна гвардейска шапка, филцовата барета, шапка тип “пощальонска” и шапка стил “момчето от пекарната” и двете от черен филц или кожа. Това отразява сливането на контрастиращи тенденции и епохи от целия свят – от всеки континент и климат. Улеснената комуникация дава ясен отпечатък върху днешната мода.

Що се отнася до косата, усещането за сила и груба мъжественост контрастира на женствената, свободно падаща коса. Тя е дълга, гъста, здрава, с много обем и различни слоеве. Бретонът, буклите и плитките нямат място в тенденциите за есен/зима 2005, вместо тях косата е пусната дълга и пада свободно, понякога с допълнителни кичури и много леки къдрици. Тенденцията за много обем при облеклото е пренесена и при косите с прически, които създават драматичен, твърд и силен облик.

При грима също има силно чувство за власт и мъжественост. Това се постига чрез употреба на семпли, неутрални цветове за лицето и силни контури на очите, обикновено в черно. Цветът на лицето е блед, с намек за естествена руменина по бузите, но без червен руж и силни бронзанти. Червените устни и силният тен са заменени с естествена, бледа кожа и нежни заскрежени устни. Това е сезонът на очите с много очна линия за силно подчертаване. Изкуствените мигли и обилно количество спирала, а в някои случаи и двете, придават още по-драматичен вид и изражение, което крещи за сила и независимост.

Стиловете при модата
Романтично военен
Винтидж
Музата на Уорхол
Мъжествената женственост

Стиловете при косата
Вдигната нагоре
Много обем
Обем и движение
Дълга и свободна

Стиловете при грима
Блед и неопределен
Естествена руменина
Устни с телесен цвят
Силно оцветени очи

В P&G Beauty осъзнахме, че света на модата и красотата са неразделно свързани. По време на ревюта в Париж, Милано, Лондон и Ню Йорк ние преживяхме магически моменти, виждайки как модата и красотата се срещат шест месеца преди да стигнат до витрините и рафтовете на бутиците. За нас е удоволствие да представим интерпретацията на P&G Beauty, водеща компания в световната модна индустрия, на модните тенденции за сезон Есен/Зима 2005/06.

Искрено се надяваме тази информация да ви бъде полезна и интересна.”

Николас Хотхам
P&G Beauty, Директор Комуникации

Коментирай