Мода

Какъв е смисълът на модерните дрехи

Можем ли без мода?

11.02.2013г. / 14 02ч.
Аз жената
Снимка: Reuters
Есен 2013 според Шарлот Ронсън - Седмицата на модата в Ню Йорк, 8 февруари

Снимка: Reuters Есен 2013 според Шарлот Ронсън - Седмицата на модата в Ню Йорк, 8 февруари

Подозираме дизайнерите, че създават мода, за да ни изпразват по-бързо портмонетата. Абсолютна истина! Но това толкова много ни харесва, че изобщо не се съпротивляваме.

Какво е модата – система от знаци, с помощта на които общуват различни общности от хора. Думата е с латински произход – modus – мяра, образ, способ, правило, предписание. Всички й подражаваме, като се опитваме да си създадем собствен опит и добър вкус. Правим го, защото се страхуваме да не се окажем извън обществото, да не бъдем изолирани.

Свързани статии

От друга страна модерните дрехи са нашите войнски доспехи. Както рицарите са слагали ризниците си преди бой, така и ние, всяка сутрин отваряме гардероба си, за да се преобразим, да влезем в поредната роля в поредния ден от живота си. И ако нямаше правила и кодове, навярно щяхме да потънем и да се удавим в стиловете. Откъде щяхме да знаем, че с пижама не се ходи на работа? :)

Много им е трудно на дизайнерите – създават дрескодове, правила, норми, етикети. Два пъти по-трудно ни е на нас, обикновените хора, които следвайки същите тези правила да съумеем така да ги извъртим и съчетаем, че да изградим наш собствен стил, който най-добре отразява същността ни и да ни пасва на настроението, на душата, на целите в живота ни.

Да не се оплакваме, че модерните дрехи са скъпи. Ние взимаме не просто поредната рокля, а заедно с плата, кройката, копчетата си купуваме още една порция радост и удоволствие.

 

Модата облича и краси не само тялото ни, но и душата ни.

Модата е управляема епидемия, е казал Бърнард Шоу. Да, тя е най-сладката болест.

Една и съща рокля с различни аксесоари и прическа вече е нов тоалет, ако перифразираме дизайнерката Мариела Гемишева.

Не ти ли е топло с този шал. Не, модно ми е!

Няма какво да облека не е оправдание. По-скоро вярното е, че нямате настроение да се облечете.

„Аз съм разкошна, красива, мила, сексапилна, силна, нежна... но ничия.“, пише във фейсбук статуса си едно момиче. По-ценното нещо на модата е споделянето – да намериш другия, който да те оцени.

Коментирай
Здраве и красота