Мода

Социалистическите прически – актуални и днес

Севернокорейските власти определиха разрешените прически за жени и мъже

23.02.2013г. / 07 11ч.
Аз жената
Снимка: архив Reuters

Снимка: архив Reuters

Севернокорейските жени могат да избират само измежду 18 официално одобрени прически, а мъжете могат да се подложат само на 10 „правилни“ подстрижки, пише в-к „Дейли мейл“, цитиран от Dnes.bg.

При разрешените фризури на дамите няма много варианти. Почти всички прически са прави, в традиционен корейски стил, така че да няма в тях елементи на „западно влияние“.

Стайлингът се променя значително при омъжените жени. Те имат право да си пускат по-дълги коси. На неомъжените севернокорейки им е разрешено да носят дълги плитки и панделки.

През 2005 година беше пусната телевизионна поредица, наречена „Да подстрижем косите си в съответствие със социалистическия начин на живот“. При мъжете това се превеждаше с ниска подстрижка откъм тила и слепоочията.

Телевизионната поредица налагаше „правилните“ фризури и бичуваше безмилостно тези, които излизат извън одобрените щампи. Според местните правила мъжете трябва да не си пускат коса по-дълга от 5 сантиметра и да я подстригват на всеки 15 дни. По-възрастните индивиди имат право на 7-сантиметров косъм, подложен на утвърдения от канона стайлинг. В предаването са били приведени редица „научни“ доказателства, като например това, че дългата коса „изсмуква“ енергията от мозъка.

Коментирай