Мода

София Борисова е дизайнер на годината

Състоя се пресконференцията за обявяване годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2013“

04.04.2013г. / 08 27ч.
Аз жената
Модел на София Борисова. Снимка: Божидар и Антон Маркови.

Модел на София Борисова. Снимка: Божидар и Антон Маркови.

Известни са носителите на приза „Златна игла 2013". Те бяха обявени на пресконференция на 3 април 2013 г. от проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, в столичния клуб Sin City.

На пресконференцията проф. Любомир Стойков сподели, че връчването на отличието „Златна игла“ след пет години прекъсване е знак за възкръсването на българската мода и стил, а наградата е стимул за българските дизайнери и модни творци.

Ето и кои са носителите на наградата за 2013 г.:
– Дизайнер на годината – София Борисова
– Модна къща на годината – Romantika Fashion
– Моден фотограф на годината – Костадин Кръстев-Коко
– Най-добър млад дизайнер – Николай Божилов
– Принос към българската мода – Стилист Капанов

На пресконференцията присъстваха и носителите на „Златна игла 2013" стилист Капанов и Николай Божилов. Специален гост беше и трикратната носителка на „Златна игла“ през годините – Жана Жекова.

За големите призове гласува жури от 30-те най-добри лайфстайл журналисти от печатните и електронни медии у нас. Гала-спектакълът по награждаването ще се състои на 10 април от 19 часа в столичния клуб Sin City.

На ревю по време на пресконференцията бяха представени избрани модели от колекциите на победителите, както и на модните къщи и дизайнери, които ще бъдат гости на гала-спектакъла. Стилист Капанов демонстрира напълно импровизирано официална прическа на една от манекенките.

На 10 април носителката на „Златна игла 2013" в категориите „Дизайнер на годината“ и „Модна къща на годината“ – София Борисова – ще покаже част от юбилейната си колекция Limited Edition, създадена по повод 20-годишнината на модна къща Romantika Fashion. Дизайнът на платовете на част от моделите в колекцията е запазена марка и дело на самата дизайнерка.

На гала-спектакъла носителят на приза „Най-добър млад дизайнер“ – Николай Божилов – ще покаже колекцията си "1300+33". В нея той прави паралел между кубизма от началото на двадесети век и минимализма в модата на 90-те години. Колекцията е вдъхновена от монумента в стил кубизъм, край Шумен, който отбелязва 1300 г. от създаването на българската държава.

Модел на Николай Божилов

Носителят на Златна игла 2013 в категорията „Моден фотограф на годината“ – Костадин Кръстев-Коко – е снимал голяма част от представителите на българския елит, както и фотосесии и корици за почти всички списания в България. Редица дизайнери също му се доверяват за фотосесиите на колекциите си.

За периода на своето съществуване „Златната игла“ се утвърди като най-авторитетната годишна награда за мода в България. По традиция статуетката „Златна игла“ е изработена от най-добрия български бижутер – Анжело Красини.

Коментирай