Мода

Плетените дрехи – хит за есен-зима 2013-2014

Кои материи ще са актуални?

09.10.2013г. / 11 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

 

Единственото, което може да ви стопли в студените дни, освен прегръдката на любимия човек и хубава чаша чай е топлият пуловер. Пуловерите, жилетките, плетени рокли и аксесоари ще бъдат актуални и през следващите сезони. В класически изчистени линии и цветове или изплетени с много въображение, те трябва да присъстват под една или друга форма в гардероба ви.

Материите, между които ще може да избирате са вълна, ангора, алпака и кашмир. Добре е да знаете как да поддържате вашите плетива. Общото за всички е, че се перат на ръка (освен ако не е указано на етикета, че може да перете дрехата в пералня, на програма, специална за вълна), в хладка вода, със специален течен перилен препарат за вълна!

Дрехите не се изстискват и извиват. Повечето е добре да се сушат в хоризонтално положение на простора, дори на хавлиена кърпа като кашмира, но той по принцип е по-капризен за поддържане. Много дами се притесняват, че скоро след закупуването на вълнените дрехи се получават топчета върху тях.

Това е нормално, когато носите върху себе си дрехи от естествени материи. Топченцата може да почиствате със специална машинка за почистване на дрехи (продават се в магазините за техника). Тя ще направи дрехите ви като нови. Какъв е произходът на различните видове вълна?

  • Вълна или мерино, както я наричат много хора, се добива от козината на мериносни овце.

Алпака е скъпа вълна, добива се от животни алпака, които са от семейството на камилите, роднини на ламата.

  • Кашмирът също е скъп материал, добива се от козината на кашмирени кози.

Ангората се добива от козината на ангорските зайци.


Какви плетива да изберете?

Изберете тези според стила, в който се обличате. Нещо класическо, едноцветно, с копчета от малки перли или седеф. Нещо по-шарено с апликации по него. Стилна плетена рокля, блузон с поло яка.

Не бива да забравяте и останалите плетени аксесоари, на които допълнително ще обърнем внимание в следващите ни материали, свързани с модата.

Те са плетени чанти, гети, ръкавици, шалове, шал яка и други.

Разгледайте галерията ни с много цветни и различни предложения за плетени дрехи. Изберете нещо много цветно за настроение.

Снимки: Reuters

Коментирай