Полезни и вредни храни за червата през лятото

За добра форма през любимия ни сезон

05.07.2025г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Полезни и вредни храни за червата през лятото. Снимка: istock

Полезни и вредни храни за червата през лятото. Снимка: istock

Лятото е любимият ни сезон, в който почиваме активно на море или планина, пътуваме в чужбина. Консумираме с удоволствие от любимите ни храни и напитки. Често летните ваканции са свързани с повишаване на телесното тегло, а понякога страдате и от летни вируси. Ето защо е важно да се грижим добре за стомашно чревното си здраве, избирайки правилните храни. 

Едни от най-полезните летни храни за здравето на червата:

Кисело мляко и ферментирали храни – Те са богати на пробиотици, които са от съществено значение за чревното здраве, а киселото мляко е източник на полезни бактерии. Консумацията на натурално кисело мляко, кефир или ферментирали храни като кимчи, кисели краставички, маслини, кисело зеле може да помогне за балансиране на чревната флора, да подобри храносмилането и да предотврати подуване на корема.

Диня – Любима лятна храна, която е много полезна за стомашно-чревния тракт. Този хидратиращ плод е богат на вода, което помага за предотвратяване на дехидратация и запек. Динята съдържа и фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат червата ни в добра форма.

Свързани статии

Краставици – Краставиците са охлаждащи, освежаващи и също като динята изобилстват от фибри и вода. Известно е, че консумацията им подпомага хидратацията, предотвратява подуването на корема и допринася за по-доброто храносмилане през горещите летни дни.

Кокосова вода – Свежата напитка е отличен естествен електролит, който поддържа доброто храносмилане и предотвратява киселините. Също така помага за поддържане на баланс на полезните чревни бактерии. 

Листни зеленчуци – Примери за такива са спанакът, къдравото зеле и други листни зеленчуци. Те са богати на фибри и насърчават здравето на храносмилателната система. Доказано е, че консумацията им помага за прочистването на червата и добрата перисталтика.

Свързани статии

Папая – Папаята съдържа ензима папаин, който подпомага храносмилането и намалява подуването на корема. Също така помага за разграждането на протеините, което я прави отличен летен плод за здрави черва. 

Мътеница и кефир – Две отлични пробиотични напитки за здравето на храносмилателната система не само през лятото. Консумацията им помага за намаляване на запека, подуването на корема, подсилва имунитета. 

Копър и мента – Свежи, вкусни, те действат като естествени храносмилателни помощници. Допринасят за намаляването на подуването на корема, облекчават газовете и подобряват храносмилането, което ги прави идеални летни добавки към здравословното ни меню. 

Най-неподходящите летни храни за здравето на червата:

Пикантни и пържени храни – Консумацията им може да раздразни чревната лигавица, което води до киселинен рефлукс, подуване на корема и лошо храносмилане. Тези храни също така забавят храносмилането, причинявайки дискомфорт, когато времето е горещо.

Свързани статии

Сладки и газирани напитки – В летните жеги с удоволствие консумираме студени газирани напитки и сокове. Освежават ни, но могат да доведат и до подуване на корема, до образуването на газове и нарушават микробиома. Излишната захар и изкуствените подсладители насърчават растежа на вредни бактерии, което води до храносмилателни проблеми.

Сладолед на млечна основа и десерти с гъста сметана – Въпреки че сладоледът е любимо лятно лакомство, той може да натовари червата, причинявайки подуване на корема и лошо храносмилане. Хората с непоносимост към лактоза могат да изпитат дискомфорт след консумация на сладкиши на млечна основа.

Преработени и бързи храни – През летния сезон избягвайте консумацията на нездравословните храни, включително пици, бургери и пържени картофи, паста, съдържат консерванти, нездравословни мазнини и добавки, които влияят негативно върху здравето на червата. Могат да забавят храносмилането и да доведат до запек или подуване на корема.

Алкохол и кофеин – Алкохолът и прекомерният прием на кофеин могат да дехидратират тялото, да раздразнят чревната лигавица и да доведат до киселини. Алкохолните и кофеинови напитки също така нарушават баланса на чревните бактерии, причинявайки храносмилателен дистрес.

Не на последно място, пийте достатъчно вода, контролирайте порциите и имайте по-малки, чести хранения, за да избегнете храносмилателни проблеми.

Свързани статии

Коментирай