Свободно време

Какво да правите, ако блокирате по време на интервю за работа

Няколко съвета, ако попаднете в подобна ситуация

26.03.2018г. / 11 38ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Интервюто за работа е притеснителен момент за всеки един човек, дори за тези, които са били на десетки срещи с потенциални работодатели. Едва ли има човек, който да се похвали, че никога не му се е случвало да блокира по време на интервю и не знае как да отговори на някой въпрос. Това е много конфузна ситуация и неловкото мълчание потиска още повече кандидата, който иска да се представи на ниво, но това не се получава.

В такива моменти има някои трикове, които могат да ви помогнат да запазите някак самообладание, да се стегнете или поне да се опитате да маскирате притеснението си.

Ето някои от тях.

Успокойте се

Едно от важните неща преди и по време на интервю е някак да запазите самообладание и да останете видимо спокойни. Самоувереният вид ще ви спечели няколко точки, ако успеете да го постигнете. Ако започнете да се паникьосвате, тялото ви ще ви издаде бързо. Например, когато сте притеснени, кръвното ви налягане започва да се вдига, сърцето да бие по-учестено. В момента, в който стресът ви завладее, няма да можете да мислите ясно, а това респективно ще попречи и на адекватността на отговорите ви. Гласът също може да ви подведе и да се разтрепери, показвайки на интервюиращия, че вие сте под огромно напрежение. А едва ли има работодател, който да мечтае за такъв притеснителен служител.

Не казвайте „Не знам“ и не си измисляйте умения

В момент, когато сте блокирали от притеснение, първичният отговор, който изхвърча от устата ви е „Не знам“ или пък започвате да си измисляте отговори, които нямат общо с реалността. И двете са фатални грешки, които ще ви изиграят лоша шега на интервюто за работа.

Задавайте вие въпросите

Да, това е интервю за работа и целта е интервюиращият да разбере повече за вас и квалификацията ви. Но както той избира вас, също така и вие сте в позиция на избор. Усетите ли, че притеснението ви завладява и може да не отговорите много адекватно на някой въпрос, за да си дадете време и да се успокоите, задайте вие въпрос.

Кажете нещата, които знаете

Ако усещате, че в отговора на някой въпрос има клопка и може би ще трябва да засегнете умения, които нямате, изиграйте го така: говорете за нещата, които всъщност умеете и можете да правите. Акцентирайте на опита си, дори и да не е бил точно в същата област, но пък ви е допринесъл за развитието на нови и също така ценни качества. Наблегнете на тях.  

Усетете правилното време за неудобните отговори

Както вече казахме, не е добре да признавате, че не знаете или нямате какво да кажете. Но това правило си има изключение. Ако не можете да отговорите в момента, но смятате, че има шанс да се сетите по-късно в разговора, кажете го без притеснение. „В момента отговорът ми избяга, но след малко ще се сетя и ще се върнем на този въпрос, ако нямате против.“ Този честен и прям отговор няма как да не се хареса на интервюиращия. Все пак сме хора и е нормално да забравяме някои детайли, и то в стресова ситуация, каквато е интервюто за работа.

Изпратете имейл след интервюто

Ако сте усетили, че не сте се справили добре на някои от въпросите, отговорете на тях в писмен вид след срещата. Изпратете мейл, в който отговаряте на тези въпроси, но внимавайте да отговаряте само на тези, които са ви задали. Недейте да пишете по теми, които не сте обсъждали на интервюто.

Коментирай