Той

Той е в кризата на средната възраст

17.08.2005г. / 16 35ч.
Аз жената
Той е в кризата на средната възраст

Кризата на средната възраст при мъжете – макар по темата да не се говори много – всеки от тях я отрича – но е факт, психолозите го доказват, практиката – също. Най-често това е времето, в което той започва да се оглежда за извънбрачни връзки, които често са мимолетни и са само за да докаже себе си, че все още може, че все още е мъж – желан, силен. Трудно му е да погледне истината в очите – застаряващ, вече не толкова привлекателен. Има нужда да докаже на себе си, че животът не му се изплъзва, че "големите неща" все още предстоят. И така се стига до понякога доста глупави решения като свръх луксозна и често не по силите му кола, интимни връзки със секретарката, съседката или друго невинно девойче с поне 10 (по-често 20) години по-младо ... напоследък не рядко – въпреки вече отрасналите деца от законната съпруга – ново бебе, извънбрачно (къде признато, къде – не) ... за които никой в къщи и не подозира ...

Как да разпознаем, че това е именно този не особено приятен момент от нашия съвместен живот с него и как да реагираме? Не е лесно, но все пак ... Ето първите признаци:

– той е отегчен, когато е у дома и смята, че животът е досаден,
– пие често и дори злоупотребява,
– взима прибързани финансови или за кариерата си решения,
– не иска да е със съпругата си (в свободното време, за секс),
– оглежда се повече в огледалото, по-суетен е,
– споменава с носталгия за миналото си.

Кога се появява тази криза? Най-често във втората половина на 40-те. При някои мъже е възможно да започне значително по-рано, при други по-късно. Но специалистите са категорични, че всеки минава през нея. И – както всяко друго нещо в живота – има свое начало и край. При някои може да продължи само около 6 месеца до година, при други – малко повече.

Дами, заредете се с търпение. Не оставяйте връзката ви да се захаби в ежедневието. Помогнете му да преодолее това състояние и да се завърне отново весел и пълноценен в семейството.

Коментирай