Той

Страхове на новите бащи

24.08.2006г. / 13 02ч.
Аз жената
Страхове на новите бащи

Имаш ново бебе – но вместо да си извън себе си от радост, таткото полудява. Разберете защо бащите се притесняват и как да им помогнете да се справят:

Бях отвън, косейки тревата, когато жена ми, Анна-Мария, ми съобщи, че е в родилни мъки. Тя стоеше на прага, а лицето й беше комбинация от радост, въодушевление и болка. Насилих се да се усмихна, но бях ужасен. Въпреки родителските курсове, които завършихме, книгите, които бяхме изчели, и песните на Бийтълс, които тананиках на още неродената ми дъщеря през корема на Анна-Мария, идеята за ставането на баща не ми изглеждаше реална до този момент.

Моментално ято съмнения се загнездиха в главата ми. Анна-Мария се подготвяше да започне медицинско училище, а аз започвах като необвързан с договор писател. – как щяхме да сме в състояние да платим добавящите се разходи? Ще се проваля ли като баща? Никога не съм се грижил за бебе преди. Щяха ли неделните ми следобеди, в които излизах да гледам футбол, да изчезнат завинаги?

Бях смутен от смесените ми емоции в този момент, който би трябвало да бъде магически. Но след като споделих страховете си с няколко приятели с деца, открих, че не съм сам: Всички признаха за подобни притеснения, когато техните деца са се родили.

"Естествено е за бащата да бъде уплашен за парите и способността му да бъде добър родител – както и да е притеснен от новия участник в състезанието за вниманието на жена си." казва Брус Линтън, семеен терапевт в Бърклей, Калифорния, и създател на Форума за Бащи, който дава морална подкрепа на нови и бъдещи татковци. "Ключът е да се справиш със страховете си, а не да бъдеш обзет от тях." Следват 5 от най-големите тревоги, които срещат бащите – и как да ги преодолеем.

Как можем да си позволим новото си бебе?

"Да се чувстваш неудобно относно добавените разходи по отглеждането на дете не е признак на нервност – то е икономическа необходимост.", казва Кайл Прует, съветник и автор на "Бащинска нужда: Защо бащинската грижа за вашето дете е толкова важна, колкото и майчината." Натискът на парите може да приеме застрашителни размери, особено когато таткото стане единственият, носещ пари вкъщи. Това е каквото Нед Тоби, от Уинстън Салем, Северна Каролина, преживява след като жена му Алисън напуска рекламния си бизнес, за да се грижи за момчето им, Ланс. "Беше мъчително", споделя Нед. "Изведнъж и малкият наличен приход, който имахме, отиваше за наличните пелени."

Как да се справим: Не оставяйте финансовите предизвикателства да убият удоволствията на бащинството. Ако нямаш допълнителни доходи, направи каквото и семейство Тоби направи: Планирай всеки разход, и измисли фамилен бюджет, който е във вашите възможности. "Наложи се да се откажем от някои играчки за себе си, като нова кола и нов телевизор, и не можеше да пътуваме много", обяснява Нед. "Но това беше промяна, срещу която нямахме нищо против."

Ще бъда ли добър баща?

Новите бащи – които често си нямат и понятие от хранене, къпане, сменяне на пелените, помагането на бебе да се оригне, и гриженето за бебето, докато тяхното собствено не пристигне – са склонни да бъдат по-малко уверени в способността им да посрещнат нуждите на малкото от новите майки. Ерик Брокет се паникьосал тихо, когато синът му Томас се родил. "Това е нещо напълно ново за мен", казва той. "Не си практикувал преди това, така че си нямаш идея как ще отговориш на изискванията за баща."

Как да се справим: Разберете, че няма да станете експерт за една нощ. Ерик посрещна страха си с вдигната глава, предлагайки на жена си Розарио дълги почивки през уикендите, така че той да може да се грижи сам за бебето тогава. Колкото повече време прекарваше с малкия си син, толкова по-комфортно, приятно и забавно му се струваше бащинството. "След като бях сам с него за известно време, целият страх от неизвестното изчезна", споделя той.

Как ще се фокусирам и върху детето ми, и върху работата ми.

Днешните татковци се определят не само като хора, осигуряващи хляба на семейството, но и като хора, които се грижат за децата си. За да отделят повече време на малките си, някои млади бащи съзнателно се опитват да уредят работа с по-късо работно време. Други, като Джон Персано от Ескондидо, Калифорния, дори променят плановете си напълно. Джон щеше да се присъедини към морската пехота на САЩ, но след раждането на дъщеря му, той решил да търси нещо по-различно. "Взех това решение, за да мога да прекарвам повече време с Алиса", казва той.

Как да се справим: Попитайте която и да е работеща жена. Жените са доказвали в продължение на години, че с малко съобразителност е възможно да се справяш и в работата, и у дома. Балансът не е лесен, но Джон го постигнал. Вместо да запише редовна военна служба, той минал към Морските Резерви. След командировката в Ирак той започнал работа при военен доставчик, използвайки уменията, които е развил във военната си служба. Научил се да пристига на работа няколко часа по-рано, за да може вечерта да ги прекара заедно с дъщеря си, преди тя да си легне. "Това е много добре за мен", казва той. "Прекарвам достатъчно време със семейството си, и все още работя това, което ми харесва."

Жена ми ще ми обръща ли внимание отново?

Сценарият е познат: Докато майката е заета да се грижи за новороденото, таткото остава на заден план. "Казвам на новите бащи, че ако жените им не им обръщат внимание, значи всичко е нормално", заявява Д-р Линтън.

Приспособяването беше трудно за Андрю Коуп от Бърлингам, Калифорния, след като се роди синът му Дейвид. За първите няколко месеца, той и жена му Лиза използвали своите редки свободни мигове за сън, без да си оставят време един за друг. "Продължих да се чудя – има ли светлина в края на тунела?", споделя той.

Как да се справим: Измислете начини да се забавлявате като семейство. За Андрю и Лиза това означаваше да правят всеки ден разходки около дома си с Дейвид. "Това ни помогна отново да бъдем близки.", казва Андрю. "Това е времето, в което сме само аз и тя, въпреки че бебето ни е в количката."

Ще се върна ли към стария си живот?

Много мъже са обзети от мисълта за загубването на старото си Аз. Питър Игнери, асистент на физик от Колчестър, Вермонт, се притесняваше, че ще трябва да напусне доброволната си работа на пожарникар, когато Елис, първият от двамата му сина, се роди. "Бил съм пожарникар откакто бях юноша.", разказва той. "Бях свикнал да пропускам всичко, за да отговоря на поръчките, а сега нямаше да мога."

Как да се справим: Правете компромиси. Питър намали задълженията към огнеборците значително докато изгради нова семейна програма. Когато Елис навършил една година, той отново започнал да работи като пожарникар. "Не мога да тичам през вратата всеки път, когато има пожар, защото на първо място са жена ми и децата, но въпреки това отново съм в играта."

Професия “баща”

Наръчник за татко – приготвяне на мляко

Коментирай