Меню

Козунак на конци без провали

3 април 2018 | 14:02 | Аз жената
4 от 14 гласа
Добави в любими
500 г брашно,
3 яйца,
160 г захар,
130 г масло,
130 г прясно мляко,
1 пак. мая,
1/2 щипка сол,
1/2 кора и сок от лимон,
1 ампула ванилия,
100 г стафиди,
1 ампула ром,
1/2 пак. локум,
По желание се добавя и кулинарен шоколад (парченца).

Продукти
Приготвяне

Правим кладенче от брашно, солта, лимоновите корички, слагаме яйцата (като отделяме 1 жълтък за намазване), ванилията, прясното мляко, сока от лимона, настърганата лимонова кора и захарта, накрая слагаме маята.

Започваме да месим като добавяме постепенно разтопеното масло. Трябва да получим меко тесто. Оставяме на топло да втаса около 1 час. През това време поръсваме стафидите със рома.

След като е втасало вече тестото, го разделяме на 6 топки.. Правим 6 ленти, и във всяка слагаме по малко от стафидите и локума,3-те се слагат вертикално, 3-те хоризонтално и се преплитат, слагат се една под друга, като се редуват. Оформяме като топка, поръсваме обилно със захар.

Аз го пекох във форма за торта, обилно намазана с масло. Оставяме да втаса отново, и печем в умерена фурна.

Рецептата е на Милена Миразчийска, участник в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай