Семейство

Деца. Наркотици. Родители.

29.03.2005г. / 10 05ч.
Аз жената
Деца. Наркотици. Родители.

Тази информация е предназначена за всички родители и за всички хора, които по един или друг начин са се сблъскали с проблема наркотици или се интересуват от тях – тяхното действие, причините поради които се прибягва до тяхната употреба, признаците при употреба и как да предпазим децата си от наркотичните вещества.

Наркотиците са различни по състав и начин на действие. Пристрастяването може да бъде психологическо, физическо или и двете. Краткото описание на наркотични вещества можете да откриете на сайта на Каритас.

Защо хората взимат наркотици?

Любопитството, експериментирането, желанието да се чувстваш по – свободен, да се приобщиш към дадена група хора или да демонстрираш такъв тип принадлежност води до взимането на наркотици.

Можем ли да се пристрастим към наркотиците?

Да, към някой наркотици се пристрастяваме по – бързо отколкото към други.

Защо хората продават наркотици?

За да натрупат пари, а някои – за да поддържат собствения си навик да взимат наркотици.

Как да се предпазим от наркотиците?

Избягвайте ситуации свързани с тях.

Как изглеждат наркотиците?

Имат формата на хапчета или на прах. Могат да бъдат още растения, течности, масла или напитки.

Как се приемат наркотиците?

Могат да се пушат, смъркат, вдишват, инжектират или поглъщат.

Какво ти става когато употребиш наркотик?

Чувстваш се за кратко щастлив, спокоен или уверен в себе си. Причиняват зрителни халюцинации. Отслабвайки действието на наркотиците, се чувстваш подтиснат и самотен, което те кара да взимаш още наркотици, а това води до пристрастяване.

До какво водят наркотиците?

Здравословни и психически в повечето случаи необратими вреди. Увреждат мозъка, сърцето, белите дробове, черния дроб, бъбреците и т. н.

Могат ли наркотиците да разрушат живота ти?

Наркотиците ти дават единствено фалшиво щастие, а ти отнемат мечтите, любовта и истинските неща.

Няколко съвета към родителите:

Бъдете информирани – не загърбвайте наркотиците като проблем.

Давайте добър пример – за вашето дете Вие сте пример за подражание.

Интересувайте се, общувайте – интересувайте се за всичко, което прави и къде ходи, запознайте се с приятелите му.

Бъдете приятели – децата трябва да знаят, че при Вас винаги ще намерят съвет и разбиране. Спечелете тяхното доверие.

Поставете граници – нека децата Ви разберат, че не искате да попадат в рискови ситуации.

Предупредителни сигнали, които говорят че детето Ви може да взима наркотици са необяснимо отдръпване, изолация, депресия, поява на нови приятели, загуба на интерес към предишни занимания, промяна в навиците за хранене и сън, липса на интерес към външния вид, по – нисък успех в училище, влошени семейни и приятелски взаимоотношения, враждебност и нежелание за общуване, агресивно поведение, зачервени очи, хрема – без настинка или алергия, искане на пари без обяснение за какво, изчезване на пари и вещи от дома.

Внимавайте! Не винаги когато детето Ви отговаря на изброените сигнали, може да става въпрос за наркотици. За това разберете същността на проблема. Ако става въпрос за наркотици или имате такива съмнения, задължително потърсете помощ от специалист.

За повече информация или помощ се обадете на телефон 983 62 20 или посетете сайтовете на Каритас България - www.car-drugs.com и www.caritas-bg.org.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
nikitad ( преди 9 години )
Бих желала да подам оплакване за продажба на наркотици в училището на моето дете - частно немско училище "Ерих Кестнер". Сред учениците има дилъри на наркотици, които продават "стоката" безнаказано! Ужас и безумие!От редакцията: Тук сигналът ви едва ли ще има някакъв ефект, най-добре се свържете с полицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар