Семейство

Как да предпазим децата си в мрежата

14.04.2005г. / 12 11ч.
Аз жената
Как да предпазим децата си в мрежата

“Всеки път, когато сърфираме в Интернет, когато изпращаме електронна поща или частна информация до някакъв уеб сайт, ние разпространяваме своя уникален IP адрес. Някой, когото дори не познаваме, може да злоупотреби с него като проникне без наше знание или разрешение в компютъра ни.”

С такова предупреждение започва рубриката на Агенцията за закрила на детето в мрежата, открита наскоро с цел да предпазва невръстните и непълнолетните от посегателствата на сексманиаци в киберпространството. Тя ще подпомогне и родителите как да познаят, ако детето им вече е станало обект на перверзници в мрежата.

Съветите са публикувани на адрес: http://cis-sacp.government.bg/sacp/CIS/index.htm

От агенцията предупреждават, че чрез наивността на децата, престъпник може да открадне лична информация, да вкара вирус в компютъра, да изтрие файлове и следи без каквито и да е подозрения за кореспонденцията. Дори може да източи пари от банкова сметка или кредитна карта.
Децата като значително по-уязвими, без дори да подозират, могат да попаднат на страница с детска порнография и покани за контакт, насилие, расизъм и религиозна пропаганда. Затова още преди да купите домашен компютър, е необходимо да ги предупредите да не дават никаква информация по Интернет нито за себе си, нито за своето семейство. Децата трябва да бъдат предупредени, дори под заплаха от най-тежко наказание, да не се срещат на живо с някой, с когото са се запознали онлайн, като бъдат убедени, че той може да се окаже педофил или пък наркодилър, който иска да ги направи свой клиенти и “помощници”.
Можете да ограничите достъпа на детето си до нежелани сайтове в Интернет от домашния компютър, като с помощта на специалист въведете потребителски групи за деца и за възрастни, а достъпът до всяка от тези групи защитите с парола. Така детето няма да може да попадне на неподходяща за него информация, тъй като компютърът всеки път ще го отхвърля без въвеждане на нужния код.

Коментирай