Семейство

Баби, дядовци, лели и татковци – всички могат да станат доброволци в ДБМ

24.02.2012г. / 16 49ч.
Ивет Лолова
Баби, дядовци, лели и татковци – всички могат да станат доброволци в  ДБМ

Движение на българските майки (ДБМ) организира благотворителен базар на мартеници от 25 до 29 февруари в мол Пловдив. Това беше конкретния повод да потърся за разговор Милена Тодорова – деен член във всички акции на ДБМ от март 2006 г. Ето какво разказа Милена за дейността на движението и как съчетава доброволческия труд с отглеждането на двете си дъщери.

Започвам отзад напред с въпросите. Приемате ли в ДБМ баби и дядовци?
Приемаме всеки, който е съпричастен към нашата кауза и иска да се включи с помощ към нашите инициативи. Има хора, които се включват именно за базарите, като ни изпращат сътворени от тях неща. Има такива, които идват да си купят специално от нас и други, които се включват целогодишно или само към някои наши инициативи. Така че всеки, който иска да помогне – баби, мами, каки, лели, татковци, батковци, дядовци, може да го направи.

На какъв принцип работи ДБМ? Има ли ръководно ядро, кой измисля кампаниите?
Ръководното ядро е в София. Кампаниите си ги прави всяко звено за себе си, според капацитета, възможностите и нуждите на децата от домовете, които посещава.


На снимката: Милена Тодорова, Вяра Илчевска с дъщеря си и Доника Тодорова

Разкажете за някои от досегашните ви кампании?
Организираме Благотворителни коледни базари и Благотворителни мартенски базари, като по този начин финансираме звеното си, както и с лични средства, приятели, фирми и др. Организираме акции за събиране на дрехи, учебни материали или други нужди. Изразходваме събраните пари за различни инициативи и проекти, като се стремим най-вече да спомогнем социализацията на децата от институциите. Посещаваме домовете в Асеновград, Нареченски бани и Зелениково. Помагаме и на дома в Калофер, понякога и на социално слаби семейства, домове за временно настаняване и др.
За децата от домовете които посещаваме организираме театри, кино, екскурзии по проект „Да подарим усмивка“. За по-големите, от Асеновград, имаме специален проект „Стимул за бъдещето“, който цели да ги направи по-отговорни и трудолюбиви. В края на всеки учебен срок награждаваме децата, които са положили усилия и са показали добри резултати както в учебния процес, така и с държанието си в дома. В същия дом сме организирали курс по театрално изкуство по проект „Млади творци“, като целта е децата с артистични заложби да се запознаят отблизо с актьорското майсторство и да имат възможност да подготвят театрални постановки, с които да покажат наученото. На всеки три месеца отпразнуване рождените дни по проект „Моят специален ден“.

Целта на ДБМ?
Всяко звено има различни цели, но като цяло ни обединява това – да помагаме на децата в институциите. Ние сме български майки, водени от твърдото убеждение, че институциите за деца не могат да бъдат дом за нито едно дете.

Лесно ли е да си доброволец? Как съчетавате работата си, майчинството и доброволчеството?
При моментната ситуация в страната, е изключително трудно да си доброволец. На все повече хора се налага да работят и допълнително, за да се справят с икономическата криза. Това много ограничава времето, което могат да отделят, като съчетаят работните и семейните си задължения с време за помощ. Аз не правя изключение, но се опитвам да съчетавам нещата и да се включвам с каквото и колкото мога, като се старая да не пренебрегвам семейството и приятелите си.

Имате ли мото за работата си, от кого се учите, черпите опит в ДБМ Пловдив?
Мотото за мен е „Едно усмихнато дете е награда за труда ти“. Черпя сили и опит от всички хора, с които ме среща доброволчеството ми в ДБМ. Това са най-позитивните, сърдечни, енергични и добри жени, които някога съм срещала. Познанството ми с тях е безценно.

Пожелайте нещо на нашите читателки?
Да са живи и здрави, винаги усмихнати и щастливи! Пожелавам им всеки път, когато на пътя им се изпречи изпитание, до тях винаги да има човек, протегнал им ръка за помощ и това да им помогне да вдигнат и протегнат собствената си ръка към нуждаещ се.

Прочетете още:

Коментирай