Семейство

Разпознайте таткото със следродилна депресия

21.05.2012г. / 08 58ч.
Аз жената
Разпознайте таткото със следродилна депресия

Всички знаем, че голяма част от жените изпадат в следродилна депресия, като причините могат да бъдат от най-различно естество. Според статистиката 10% от родилките се сблъскват с мрачното настроение, скоро след като родят.

Оказва се обаче, че и татковците често страдат от подобно състояние, правят любопитната констатация психолози от Оксфордския университет.

Психолозите предполагат, че това състояние може да се дължи на безсънните нощи, стреса от непрестанния плач, сменянето на памперсите и прочие. Те изтъкват, че след раждането на бебето в семействата често се преразпределят задълженията и силната половинка трудно свиква с новите навици.

Оказало се, че депресираните бащи прекарват по-малко време с отрочето си, избягвайки контакта с него. Специалистите алармират, че това пренебрежение е бомба със закъснител и може да даде отражение в умението за общуване през разтежа на малкото човече.

Изследователите анализирали състоянието на 38 бащи на тримесечни бебета в Англия. Оказало се, че до 5 на сто от тях страдат от следродилна депресия толкова силно, че прехвърлят проблемите върху децата си, съобщава Dnes.bg.

Страдащите от нея не изпитват радост от майчинството, спират да се грижат за външността си, избягват общуването и даже може да се пристрастят към лекарствени препарати или към алкохол.

Различават се три типа следродилни кризи. Първата е следродилна ипохондрия, възникваща в течение на първите няколко дни след раждането, когато се появява безпричинно желание за плач. Майката изпитва чувство на потиснатост, беззащитност, страх, неувереност.

Втората следродилна криза е лека степен на депресия. Съпровождана е с пристъпи на безпомощност, самота, страх. Продължава от няколко дни до една седмица.

Хронична депресия пък се изразява с пристъпи на тревога и страх, когато обикновените дейности на майките им се струват абсолютно непоносими. Такъв спад в самочувствието се развива в течение на първите три месеца след раждането и може да се задържи в продължение на цяла година. Понякога даже три-четири години.

Иначе съвременната медицина днес разглежда депресията като естествена реакция на организма на самото раждане и в последствие на майчинството. Затова младата майка трябва да бъде по-отрано подготвена за това, че след раждането на детето чувствата й могат да станат до известна степен неустойчиви и много бързо да се променят в различни посоки – от радост към отчаяние и обратно.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай