Семейство

Чувството че обичаш и си обичан е най-важното за децата

16.07.2012г. / 15 36ч.
Аз жената
Чувството че обичаш и си обичан е най-важното за децата

Най-после се появява книга за възпитанието на децата, която казва на майките и бащите, че е прекрасно да следват здравословните си родителски инстинкти.

Как да съхраним вродения оптимизъм, с който всяко дете възприема света?

Как да намерим мярката между разглезването и суровото дисциплиниране?

Как да възпитаваме нашите деца като отговорни и уверени в себе си щастливи хора?

Мъдрата обич насърчава родителите да виждат и да разбират света през очите на детето си. Мъдрата обич е призвана да помогне на детето да си изгради трайно усещане за душевно щастие.

За да сте добри родители, бъдете мъдри и се доверявайте на сърцето си.

Марта и Уилям Пийпър

Предговор

Всички ние желаем родителството да е изпълнено изключително и само с радост и удовлетворение, но за мнозина от нас то е период, свързан със съмнения, чувство за вина и неувереност. Вечният въпрос, който мъчи почти всички ни, е: Какво всъщност означава да си добър родител и как можем да станем добри родители? За жалост никога не е имало и едва ли би могло да има единодушно съгласие, нито напълно задоволителен отговор на този въпрос.
В „Мъдрата обич“ ние споделяме нашето лично виждане и разбиране относно родителството с надеждата, че то може да се окаже полезно и да помогне и на други родители. В продължение на повече от трийсет години ние разработвахме, усъвършенствахме и проверявахме на практика подхода, който ви предлагаме. Откритията и заключенията ни произтичат от два източника „от първа ръка“ – родителските ни взаимоотношения с нашите собствени пет деца и клиничните проучвания, направени по време на професионалната помощ, която сме оказвали в дългогодишната си практика на малки и по-големи деца, подрастващи, родители и други възрастни. Единият от нас, Марта, е доктор на науките по клинична социална помощ и има частна практика за консултиране на родители, психотерапия и наблюдение на други професионални работници в сферата на душевното здраве. Наред с това тя е работила дълги години като консултант по програмите за сираци и изоставени деца, както и към агенциите за осиновяване. Автор е на голям брой изследователски статии и лекции по съответните въпроси. Другият от нас, Уилям, е психиатър и психоаналитик, специализирал се в областта на взаимоотношенията между децата и техните родители. Цял живот е работил като консултант на агенции за осиновяване и грижи за децата и на болнични детски клиники, специализирани за деца с проблеми в развитието, и освен това е преподавал в различни професионални учебни заведения. Също има частна практика за помощ на деца и възрастни, консултации на родители и наблюдение на други професионални работници в сферата на душевното здраве.
От няколко десетилетия ние двамата се радваме на възможността да работим и да се усъвършенстваме заедно – едновременно като родители и като професионалисти. И още от самото начало на съвместния ни път се убедихме, че преобладаващите теории за детското развитие са както неудовлетворителни, така и безрезултатни. По наше мнение никоя от теориите, с които се запознавахме, не предлага подходящи отговори на значимите въпроси, с които всеки родител и всеки професионалист в сферата на душевното здраве ежедневно се сблъсква и трябва да решава. А съществуващите теории не само бяха непоследователни и безрезултатни, но и влизаха в остро противоречие с естествената нежност, която родителите изпитват към своите деца. Затова пожелахме и си поставихме за цел да научим колкото се може повече по следните въпроси: Каква е душевната природа, заложена във всички бебета по рождение? Колко щастие в живота са в правото си да очакват човешките същества? Кога и как именно вроденото усещане за щастие се превръща в нещастие? Каква е най-важната задача на всеки родител?
И така, двамата се заехме самостоятелно да търсим и да открием отговорите на тези въпроси, които биха ни позволили да станем по-добри родители и професионалисти. Учехме се от прозренията и дилемите на стотиците родители, на които давахме консултации; от многото клиенти в практиката ни на психотерапевт и психиатър; от работата си на наблюдатели на случаите, лекувани от други професионалисти в сферата на душевното здраве. Стриктно проследявахме и внимателно преценявахме и сравнявахме резултатите от съветите, които давахме на родители, домове за сираци и изоставени деца, агенции за осиновяване. Като допълнителен начин за изпитване и проверка на нашите идеи създадохме и проведохме успешна програма за превъзпитание на т. нар. неуправляеми подрастващи деца и младежи, попаднали по една или друга причина в изправителните домове на щата. Всички наши изследвания и богатата ни и разнообразна практика ни убедиха, че емоционалните проблеми на децата и подрастващите не биха могли да бъдат решени изцяло и само посредством подход, при който се коригират единствено отделните им реакции и постъпки, тоест поведението им. Открихме, че е толкова трудно да се помогне на проблемните деца, защото те вече са придобили навика да изпитват необходимост да се чувстват нещастни. И разбрахме, че при такива деца и подрастващи главната и най-важна цел е да им се помогне да обърнат гръб на придобитата нужда от нещастие, преоткривайки вроденото си желание за удоволствие от положителни взаимоотношения.
Съчетанието между нашата работа с нещастни и трудни подрастващи, наблюденията и опитът ни с други, в прекрасно душевно здраве, и личните ни изживявания на родители на пет момчета и момичета на различна възраст недвусмислено ни показа колко жизненоважно за всички деца е да се самовъзприемат като обичащи и обичани. Същевременно това ни отвори очите и за необходимостта от едно ново разбиране за същинските цели на детството и за начините, по които можем да помогнем на децата да ги постигнат. Въз основа на този наш богат и разнообразен опит разработихме идеите за подхода и методите за осъществяването им, които ви представяме в „Мъдрата обич“. Първоначално представихме нашите заключения и концепции в „Интрапсихичен хуманизъм“ – текст, написан специално за професионалисти и учени в сферата на нашите интереси и дейност. Откликът в академичните среди бе много положителен и получихме редица запитвания дали бихме се наели да напишем книга на тази тема, но предназначена специално за родители. Така се породи идеята за „Мъдрата обич“.
Тук сме събрали практически напътствия, които ще помогнат на родителите да дарят децата си именно с онази специална обич, жизнено необходима им, за да израснат в щастливи и удовлетворени от себе си и от живота хора. Убедихме се в ефективността на мъдрата обич при малки деца, подрастващи и родители на най-различни етапи от живота им и с най-разнообразни расови, етнически, икономически и културни произход и среда. Надяваме се, че всички родители ще приемат мъдрата обич като неделимо от живота им средство, чрез което да подкрепят и подхранват емоционалното благоденствие на своите деца.
Какво означава „мъдра обич“?
Всеки родител иска детето му да е щастливо и преуспяващо в живота, но не съществува единодушно мнение по въпроса как може да бъде постигната тази цел. През годините родителите са опитвали какви ли не, често коренно противоположни рецепти. Хранили са бебето си по стриктно разписание или винаги когато е искало да яде; оставяли са го да плаче само в стаята си, докато заспи или едва заплакало, веднага са го гушкали на ръце; оставали са вкъщи, за да са край детето си или са го доверявали на бавачка, ясла, детска градина, а те са тръгвали отново на работа; учили са бебето си да разпознава буквите и цифрите или са оставяли ума му като чист лист, който да запълнят учителите; давали са на детето си всичко, което поиска, или са го карали да спечели и заслужи онова, което е пожелало; приучили са го да помага в домакинството според силите си или изобщо не са искали нищо от него; настоявали са за отлични бележки или са оставяли детето си да си намери само най-подходящото за него ниво на успех в училище.
Всички тези противоположни родителски стратегии произтичат от различните виждания за детската природа и детството, както и за ролята на родителите. Някои родители смятат детето си за общително по природа и виждат собствената си роля в това да му осигурят достатъчно простор за изява, докато други възприемат своето като „неуправляемо“ по рождение. Някои родители са убедени, че детето им е нравствено чисто и непокварено, други смятат своето за лукаво и манипулативно. Някои родители мислят, че детето им е свито и склонно към зависимост от тях и затова се нуждае от помощ, за да „изхвръкне от гнездото“, докато други са убедени, че тяхното не може да се справи само, поради което има нужда от постоянното им внимание и напътствия.
Независимо дали сте родител на новородено бебе или на подрастващо дете, дали имате едно или пет деца, вероятно се тревожите дали откликвате по подходящ начин, когато то плаче, хленчи за нещо, уплашено е, иска непрекъснато да го гушкате или да проявявате някакъв друг тип внимание към него, или не прави онова, което е за негово добро (примерно да си изяде зеленчуците, да си легне навреме, да си напише домашното или да се прибере в определения час).
Като родители и като професионалисти в сферата на душевното здраве, ние самите сме се сблъсквали нееднократно и сме се мъчили да решим същите тези фундаментални въпроси. Откритията, до които стигнахме след десетилетия проучвания във връзка с вродената природа на детето, както и с въпроса, какво е същностно необходимо за здравословното му емоционално развитие, ни накараха да си изградим ново разбиране за децата и детството, а това на свой ред ни отведе до създаването на някои насоки от полза и в помощ на всички родители, желаещи да отглеждат и възпитават детето си с любов, но разумно и ефективно. Така се роди терминът мъдра обич.
В първите три глави излагаме основните принципи на мъдрата обич, с която родителите трябва да подхождат:
от огромно значение е да наблюдавате света, и особено самите себе си, през очите на вашето дете;
понякога е по-добре да се примирявате и да приемате емоционалната незрялост на детето си, дори когато се изразява в такива постъпки като мамене при игри или нежелание да споделя играчките си с други деца;
родителите не са принудени непременно да избират между мекосърдечната отстъпчивост и суровото наказание, тъй като мъдрата обич им предоставя възможността да използват един много резултатен среден метод, наречен грижовно напътствие;
деца, към които е било подхождано сурово, не само да очакват да бъдат винаги нещастни, но и да искат, и да търсят подобни изживявания;
не е възможно да разглезите детето си с грижовно и ласкаво внимание. В действителност многото и изпълнено с обич внимание ще направи детето ви независимо и уверено, а не зависимо и плахо;
количеството време, което посвещавате на детето си, е също толкова важно, колкото и качеството му;
капризите, кошмарите, нощните панически страхове, редовните караници и боеве между братя и сестри, както и редица други ужасяващи за вас прояви са израз на душевно нещастие, но не са неизбежни;
възможно най-добри родители можете да станете, като бъдете мъдри и се доверявате на сърцето си.
В следващите глави съсредоточаваме вниманието си върху крайъгълните камъни, които бележат пътя на детето от раждането му до настъпването на зрелостта, така че да сте напълно наясно какво поведение е типично за съответната възраст. А когато поведението на вашето дете се нуждае от регулиране, ще ви покажем защо няма никакъв смисъл да недоумявате „Как сега да накарам Джил да се държи както трябва?“, а трябва да се запитате „Как мога да помогна на Джил да се развие правилно и да стане отговорен възрастен човек, който ще желае и ще е способен да се грижи добре за себе си и да проявява грижовност към другите хора, дори когато не съм край нея?“.
И ето че отново се връщаме към въпроса, зададен от Сократ преди почти двайсет и пет века: „Възможно ли е да научиш някого да бъде добродетелен и ако е възможно – как да го направиш?“. Всички родители се сблъскват с този основен въпрос и желаят да научат кой е най-добрият начин да помагат на детето си да придобие солидна способност да регулира само поведението си. От историята на педагогиката вече сме се убедили, че не можем да разчитаме на четирите най-разпространени метода, чрез които открай време хората са се опитвали да учат децата си на самодисциплина – нравоучения, наказания, прекомерна толерантност и награди. Ние ще ви посочим друг начин на мислене, чрез който да упътите детето си да постигне отговорната, грижовна и щастлива зрелост на възрастен човек. Грижовното напътствие е средство, чрез което можете да закриляте децата от последиците на тяхната незрялост, като същевременно им предоставяте вашата непресъхваща обич и възхищение. Когато поддържате близки и сърдечни взаимоотношения с детето си и му помагате да взема градивни решения при различните ситуации в ежедневния живот, то ще се научи, че най-дълбокото душевно щастие произтича от обичта, от чувството, че обичаш и си обичан, а не от удовлетворяването на конкретни искания или постигането на определени цели. Чрез желанието си да се чувства щастливо и компетентно, детето ви ще се научи да овладява поведението и емоциите си много по-успешно, отколкото чрез страха от отрицателни последици.
От тази книга ще узнаете как най-добре да удовлетворявате нуждите на развитието на детето си и как да използвате грижовното напътствие, за да регулирате незрелите му постъпки. Посредством напътствията, които ви предоставяме, можете да помогнете на детето си да придобие стабилно усещане за душевно благополучие, което да не зависи от успехите и провалите, неизменно съпътстващи ежедневния живот. А това ще му даде възможност да разгърне напълно заложения в него потенциал.
Тази книга ще ви е от полза:
ако искате да помогнете на детето си да осъществи заложбите си и да израсне като щастлив и обичлив зрял човек;
ако искате да разберете детството от гледната точка на вашето дете;
ако искате да подобрите и укрепите връзката си с вашето дете;
ако изпитвате неудобство или нежелание да прилагате строгите възпитателни мерки, препоръчвани от повечето книги за отглеждане на деца, но пък се тревожите, че „прекалено многото“ любов и внимание може да „разглези“ детето ви;
ако не знаете как да регулирате поведението на детето си, без при това да сковете духа му;
ако сте много зает, работещ родител и искате да сте сигурни, че времето, което можете да отделяте на детето си, ще е възможно най-смислено, полезно и изпълнено с удоволствие за него;
ако детето ви е душевно нещастно (трудно, с изблици на мрачно, потиснато и/или променливо настроение, изградило си е навици, издаващи нервно напрежение, има неспокоен сън, затруднения в училище и/или проблеми при поддържането на положителни взаимоотношения);
ако в момента не сте активно ангажиран с отглеждане на деца, но работите с тях и/или искате да разберете защо някои от тях порастват щастливи и способни да се самоосъществяват, докато други стават нещастни и трудни.
Тъй като самите ние сме родители на пет деца, то много добре познаваме от личен опит всички радости, тревоги и изисквания на родителството. А при терапевтичната ни работа със стотици семейства от различни социално-икономически, расови, етнически и културни произход и среда, се убедихме, че принципите и напътствията на мъдрата обич са еднакво полезни за всички деца и могат да бъдат прилагани от всеки родител. Случаите от практиката, които използваме като илюстрация на отделните принципи на нашия подход, са взети от реалния живот и бяха споделени с нас от родители, приложили на практика мъдрата обич.
Основи на мъдрата обич
Независимо на каква възраст е детето ви, с помощта на принципите на мъдрата обич ще можете да си изградите и да следвате много по-резултатни и съпричастни на детето родителски стратегии. Мъдрата обич ви предоставя лишено от напрежение реалистично разписание за детското емоционално развитие, като по този начин ви помага да разпознавате крайъгълните камъни за всеки етап от пътя на детето към зрелостта и ви упътва как да му помогнете да ги достигне, а освен това и ви показва как да го предпазите от погрешните стъпки, които би могло да направи поради своята незрялост, и то без да се мятате между двете крайности – прекомерната отстъпчивост и суровите възпитателни мерки (и двете безрезултатни и неблагоприятни за развитието), – за да имате възможността да отгледате преуспяващо в живота и наистина щастливо дете.
И нещо също толкова важно – ако вашето дете е нещастно и трудно, принципите на мъдрата обич ще ви насочат как да му възвърнете вродения стремеж към душевно щастие.
Мъдрата обич предоставя едно ново разбиране за цялостното протичане на детското развитие, като ви позволява да възприемате процеса на съзряването през очите на детето си.
Съзнавайки промените в начина, по който детето ви изживява връзката си с вас, от раждането до съзряването му, ще придобиете по-голяма способност да му предоставяте жизненонеобходимата му трайна увереност, че е обичано и приемано такова, каквото е.
След като прочетете тази книга ще умеете по-добре да разбирате защо бебето ви плаче и защо любимата думичка на двегодишното ви дете е „не“. Ще откриете защо четиригодишните деца отказват да повярват, че на този свят може да има нещо, което да не са в състояние да направят сами. Ще научите също така и че най-добрият начин да мотивирате децата си да помагат вкъщи и да си пишат редовно домашните е онзи, който е най-сърдечен, и най-последователен. С помощта на напътствията на мъдрата обич и вие, и вашето дете ще имате възможността да се радвате и да изпитвате удоволствие по целия му път към зрелостта.
Тук бихме искали да споменем – независимо че в книгата често разказваме за присъствие на двама хетеросексуални родители, методите на мъдрата обич са еднакво полезни и благотворни при всякакъв тип семейства. Написахме я, за да помогнем на всички родители, и в никакъв случай не бихме желали някой родител да се почувства пропуснат или пренебрегнат.

На книжния пазар от средата на юли 2012 г.
Поредица Родители на новата ера
Формат: 60/90/16
Обем: 380 стр.
ISBN: 978-954-28-1130-5
Корична цена: 14 лв.

Прочетете още:

Коментирай