Семейство

Необичайните домашни любимци, които децата обожават

22.08.2012г. / 03 02ч.
Снежана Проданова
Необичайните домашни любимци, които децата обожават

През последните години стана доста често срещано явление да заменим традиционните куче и котка с по-екзотични домашни любимци. Възможностите за избор са разнообразни.

Таралеж. Таралежът е особено любознателно, любвеобилно и чаровно животинче. Отделяйте поне по един час на ден да се занимавате  и играете с него. Осигурете му достатъчно пространство в клетката и извън нея, но не го пускайте на двора. Колкото и тромави да изглеждат, те са всъщност много добри катерачи, затова осигурете таван на клетката им.

Змия. Змиите са много възприемчиви влечуги и реагират по специфичен начин на различните хора. Макар и да демонстрират доста хладно поведение, те се привързват истински към стопаните си. Бъдете готови да ги храните с жива храна, например мишки. Змиите са изкусни бегълци, затова се погрижете аквариума им да е с достатъчно тежък капак.

Костенурка. Това са влечуги със строго определена индивидуалност. Някои от тях са срамежливи и дистанцирани, докато други се отдават на игра с добрите си стопани. Имат нужда от непрекъснато наблюдение, защото могат да се промъкнат през оградата и лесно да се изгубят. За някои видове костенурки трябва да бъде осигурен и сух терен, и място за плуване.

Папагал. Това са птици с невероятни интелектуални заложби. Това налага постоянното стимулиране на съзнанието им чрез игри и различни трикове. Погрижете се клетката им да е възможно най-голяма, защото прекарват в нея голяма част от времето си. Най-добре с тях се разбират общителни хора. Сивият африкански и Амазонският папагал се смятат за най-бъбривите птици.

Игуана. Те са способни да разпознаят човека по глас или по мирис. За отглеждането им се изискват специални условия и принадлежности – нагряваща лампа, която им осигурява задължителната топлина, голям аквариум и овлажнител за въздух. Не се препоръчва на семейства с твърде малки деца да отглеждат игуани, защото тези влечуги стават агресивни, ако се почувстват застрашени.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време