Семейство

Компютърни игри от деца за деца

21.09.2005г. / 15 47ч.
Аз жената
Компютърни игри от деца за деца

Вчера бе даден старта на уникална инициатива – "Игра с твоята идея" – инициатива, която кани всички български деца да отворят своето въображение и да се включат в създаването на компютърни игри по детски проекти, игри без насилие и агресия. Инициативата е на Държавната агенция за закрила на детето и Благотворителна фондация за деца Роналд Макдоналд България.

Цел на проекта е не само да се провокира креативността и въображението на децата, но те да бъдат ориентирани към по-съдържателни и познавателни игри, където агресивността и насилието е сведено до минимум, но без от това да губи атрактивността на забавлението. В същото време, търсейки мнението на децата, те да бъдат въвлечени пряко в процеса на създаване на игри по техен вкус.

Инициативата "Игра с твоята идея" е част от дългосрочен проект, който има за цел да постави в центъра на общественото внимание необходимостта от създаване на безопасна информационна среда за децата, защита от рисковете, които крие мрежата и от вредна информация, която влияе негативно върху детската психика и развитие.

През юни 2005 г. ДАЗД проведе изследване сред деца за отношението им към компютърните игри, предпочитанията им към сюжети и осъзнаването на рисковете и опасностите в мрежата. 42% от учениците споделят, че насилието в игрите не се отразява негативно върху поведението и начина им на мислене, но пък и един не малък процент / 31% / смятат, че компютърните игри по-скоро имат отрицателно влияние.

Обнадеждаващ е фактът, че децата изявяват желание за по-усъвършенствани и смислени игри, които да провокират въображението и мисълта и да имат познавателен характер. В техните предпочитания игрите са без цинизми, омраза и кръвопролитие. Предлагат се и оригинални идеи, които излизат от стереотипа.

Конкурсът "Игра с твоята идея" ще се проведе от 20 септември до 1 ноември 2005 г. Най-добрите идеи ще бъдат обявени и отличени с награди на голямо събитие на 20 ноември 2005 г. – денят, в който всяка година се отбелязва приемането от ОС на ООН на Конвенцията за правата на детето.

Като резултат от конкурса девет наградени идеи на деца ще бъдат превърнати в истински компютърни игри от специалистите на ABC Design&Communication. Децата ще се включат лично в тяхното изработване, като ще представят идеите си на специалистите и периодично ще участват в процеса на работа.

Готовите игри ще бъдат представени публично на голямо събитие през Януари 2006г. Те ще бъдат качени на сайтовете на организаторите на конкурса, както и на онези български сайтове, които предлагат подходящо за деца съдържание и имат желание да подкрепят инициативата за създаване на безопасна Интернет среда. Новите игри ще бъдат предоставени и на училища в страната, в които има компютърни зали.

Форма на предложенията
Идеите за игра трябва да бъдат разказани в писмен вид, напечатани или написани на ръка. По желание към историята могат да бъдат добавяни рисунки, на хартия или на електронен носител, които да я представят по-добре.

Как ще се събират

  • В ресторантите на Макдоналдс в цялата страна в поставени за целта кутии със знака на конкурса "Игра с твоята идея"
  • На e-mail: igrata@mcdonalds.bg
  • Чрез специално създадената страница за конкурса –www.mcdonalds.bg/igrata
  • На пощенския адрес на Макдоналдс България

Наградите
Наградите са разделени в три възрастови категории – до IV клас, от V до VIII клас и от IX до XII клас.
От всяка група ще има по един голям победител и по двама подгласници. Така общо ще бъдат наградени 9 сюжета, по които ще се създадат игри.

  • Три персонални компютъра за победителите във всяка група;
  • Талони по 200 и 150 лв. за вторите и третите места в трите групи, с които победителите ще могат сами да изберат наградите си от детския магазин на Dir.bg.;
  • Много допълнителни награди – книги от поредицата "Аз, детето", талони по 40 лв.

Календар на конкурса

  • 20 септември 2005г. – Обявяване на конкурса
  • 20 септември – 2 ноември 2005г. – Събиране на предложенията за сюжети
  • 20 ноември 2005г. – Обявяване на победителите и връчване на наградите на голям купон в София
  • 21 ноември 2005г. – Среща на победителите с компютърните специалисти и започване на съвместна работа
  • Ноември 2005г. – Януари 2006г. – Разработване на игрите
  • Януари 2006г. – Представяне на новите 9 компютърни игри на голямо събитие в София

Коментирай
32 rate up comment 10 rate down comment
От редакцията ( преди 11 години )
32 rate up comment 10 rate down comment
naruto ( преди 11 години )