Семейство

Гледат ли децата секс в интернет?

30.08.2012г. / 12 17ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Отговорът е „да” - шокиращо е наистина колко лесно – без регистрация или заплащане, всеки интернет потребител може да открие кадри със сексуални сцени. С навлизането на мобилните телефони и дигиталните камери, порнографията стана по-достъпна от всякога.

Децата ни са от първите поколения, които са идеално запознати с функциите на компютъра и интернет и сърфират още от малки във виртуалното пространство. Дори търсенията им да стигат само до игри и забавления, неприлични реклами дебнат в много интернет страници. Само едно кликане стига, за да бъде смутено, ако не шокирано и отвратено, едно младо съзнание.

Съществуват начини на ограничаване на достъпа до сайтове за възрастни, но те не са винаги ефикасни, особено когато детето ни порасне малко повече и пубертетът и любопитството го теглят към нови непознати за него теми. А когато има желание – има и начин.

При всички случаи, не става въпрос за глобален проблем, а за инцидентното по-ранно запознанство на децата със сексуалния живот. Малък процент от тях обаче могат да развият психологически проблеми, ако са емоционално и ментално предразположени към това (фактори като социална изолация и депресия могат да окажат влияние). Лошото е, че могат да останат с грешни впечатления за смисъла на интимността и мястото й във връзката между двама души.

За щастие родителите са по-авторитетният източник на информация, отколкото интернет. В проведена анкета в САЩ тийнейджъри признават, че най-голямо влияние относно убежденията им за секса имат родителите им.  

Възползвайте се от проявеното към вас доверие – бъдете добре информирани по темата преди да подхванете разговор с детето си. Не се стеснявайте да говорите открито и свободно дори за теми като мастурбацията, която при повечето млади хора е първата стъпка към сексуалното им узряване. Помнете, че колкото и неудобство да ви коства, ще си струва в името осведомеността на децата ви.


Прочетете още:

Коментирай